VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: Ajax marginaliseert AZ, Feyenoord en PSV

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: Ajax marginaliseert AZ, Feyenoord en PSV

18-05-2020 11:30 Laatste update: 11:37
304

Het volk heeft gesproken: het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar is bekend. De laatste twee weken is er liefst 93.000 keer gestemd en dat heeft geleid tot een sterrenelftal met een aandeel voor Ajax, AZ, Feyenoord en PSV.

Per positie waren we op zoek naar de beste spelers van het afgebroken Eredivisie-seizoen. Ook de trainers deden mee in de verkiezing. Waar vorig jaar slechts één niet-Ajacied het elftal haalde, is er dit keer een meer evenwichtige keuze uit de bus gekomen. Ajax is nog steeds de dominante club met zeven spelers, maar ook AZ, Feyenoord en PSV spreken een woordje mee. De clubs buiten de top-vier vallen buiten de prijzen.

Keeper: Andre Onana (Ajax)
Het ging tussen drie keepers: Andre Onana, Justin Bijlow en Marco Bizot. De Kat uit Kameroen, die wordt beloond voor wéér een topseizoen onder de Amsterdamse lat, trekt uiteindelijk aan het langste eind met 38% van de stemmen.

Rechtsback: Denzel Dumfries (PSV)
Met overmacht is Dumfries uitverkoren tot beste rechtsback van het seizoen 2019/2020. De reserve-aanvoerder van PSV, goed voor zeven (!) competitiegoals, houdt Sergiño Dest, Deyovaisio Zeefuik en Jonas Svensson ruim achter zich met een percentage van 43.

Centrale verdedigers: Marcos Senesi (Feyenoord) & Daley Blind (Ajax)
Over de beste centrale verdedigers was weinig twijfel: Blind (35%) en Senesi (34%) hadden geen concurrentie van Sebastian Holmén, Sven Botman, Stijn Wuytens, Mike te Wierik, Joël Veltman en Justin Hoogma. De twee kunnen trots zijn op hun seizoen.

Linksback: Nicolás Tagliafico (Ajax)
Owen Wijndal en Tyrell Malacia kwamen de laatste dagen nog dichtbij, maar Tagliafico is uiteindelijk met 43% van de stemmen de duidelijke winnaar op de linksbackpositie. Voor de Ajax-fans is het te hopen dat ze ook volgend seizoen kunnen genieten van de gewilde Argentijn.

Controlerende middenvelder: Lisandro Martínez (Ajax)
Eén van de spannendste duels om een plek in het Elftal van het Jaar: het seizoen van Martínez wordt nét iets beter geacht dan die van AZ-captain Teun Koopmeiners (26% om 23%). Ook Leroy Fer maakte met 21% van de stemmen nog even aanspraak.

Aanvallende middenvelders: Donny van de Beek (Ajax) & Mohamed Ihattaren (PSV)
Van de Beek is de beste aanvallende middenvelder van het seizoen, met 35% van de stemmen. Maar van wie krijgt hij gezelschap achter de spitsen? Mohamed Ihattaren troefde Orkun Kökcü nipt af (21% om 20%) en is de tweede PSV'er in het Elftal van het Jaar.

Rechtsbuiten: Hakim Ziyech (Ajax)
Om Ziyech konden jullie niet heen: hij onderstreepte dit seizoen zijn status als beste speler van de Eredivisie en werd beloond met 46% van de stemmen. Ondanks een Feyenoord-campagne in het weekend, moet Berghuis genoegen nemen met de tweede plaats (39%).

Spits: Myron Boadu (AZ)
Dat werd wel tijd: Boadu zorgt voor het AZ-aandeel in het Elftal van het Jaar. De pas negentienjarige spits maakte dit seizoen veel indruk en verwijst Donyell Malen, Dusan Tadic en Eredivisie-topscorer Cyriel Dessers naar plek twee, drie en vier.

Linksbuiten: Quincy Promes (Ajax)
De zevende en laatste Ajacied is Promes. De miljoenenaankoop overwon de scepsis, bewees zijn toegevoegde waarde en groeide zelfs uit tot clubstopscorer van Ajax. Voor de winterstop vormde Promes een koningskoppel met Ziyech, waarmee hij Oussama Idrissi en Luis Sinisterra op afstand houdt.

Trainer: Dick Advocaat (Feyenoord)
De nestor van de Nederlandse trainers is ook de beste: Advocaat zet Arne Slot en Erik ten Hag in zijn schaduw met 45% van de stemmen. Van de veertien Eredivisie-duels onder zijn leiding werden er elf gewonnen en drie gelijkgespeeld. Ook bereikten de Rotterdammers de bekerfinale.

Ben je het eens met deze selectie? Laat het weten in de comments!