Clubs denken serieus na over 'kinderplan': Een sympathiek idee

Clubs denken serieus na over 'kinderplan': "Een sympathiek idee"

Gepubliceerd: donderdag 21 mei 2020 om 22:38do 21-05-2020 om 22:38

Laatste update: donderdag 21 mei 2020 om 22:58do 21-05-2020 om 22:58

Algemeen Dagblad-columnist Sjoerd Mossou deed deze week een ludieke oproep: laat alleen kinderen tot twaalf jaar toe, wanneer er weer gevoetbald mag worden in Nederland. Dit idee lijkt nu serieus gestalte te gaan krijgen.

Volgens het AD is het proefballonnetje van Mossou 'goed gevallen' bij de Nederlandse profclubs en zal het plan ook meegenomen worden in het overleg tussen de KNVB en de overheid. AZ heeft het idee 'intern al besproken' en ook FC Emmen staat er positief tegenover. "Een sympathiek idee", aldus voorzitter Ronald Lubbers van die club. "We hebben een grote parkeerplaats voor het stadion. Misschien kunnen we op die manier wat voor de ouders regelen die de kinderen moeten komen brengen."

Meerdere clubs in de Eredivisie én de Keuken Kampioen Divisie zien kansen. "We hebben in het betaald voetbal te maken met vergrijzing onder de supporters. Dit is dé manier om jonge supporters dichter bij hun idolen te brengen", laat FC Groningen-directeur Wouter Gudde weten. NEC-directeur Wilco van Schaik hoopt dat er vanaf 1 september weer met publiek gespeeld kan worden. "Maar als dat niet kan, zak ik een plateau terug en moeten we gaan voor volle stadions met kinderen. De nieuwe Ikea-ballenbak voor kinderen uit Nijmegen wordt De Goffert!"

Esteban
Het idee is niet helemaal nieuw: dit seizoen mochten alleen kinderen het Europa League-duel tussen Partizan Belgrado en AZ bezoeken, vanwege een UEFA-straf voor de Serviërs. Tijdens het seizoen 2011/2012 werd het bekerduel Ajax-AZ gestaakt, nadat doelman Esteban Alvarado op het veld werd belaagd door een hooligan. De wedstrijd moest in zijn geheel worden overgespeeld, mét kinderen op de tribune.

PSV-directeur Toon Gerbrands was toen werkzaam bij AZ en kan zich het treffen nog goed herinneren. "Van dat duel in de Arena weet ik nog dat de kinderen haast overal voor juichten. Ook als de bal meer dan vijf meter naast gaat. Ze steunen niet blind één enkele club, de sfeer is totaal anders. Ik weet nog dat de spelers het toen als 'best raar' ervoeren", haalt hij herinneringen op. Gerbrands spreekt van 'een ludiek idee'. "Al is het geen oplossing voor de directe financiële moeilijkheden die er zijn. En het heeft natuurlijk nog de zekere organisatorische haken en ogen", weet hij uit eigen ervaring.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Een voetbalstadion vol met kinderen: zie jij het zitten?

(1395 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws