'AZ gaat niet akkoord met landstitel Ajax en wil kampioenschap opeisen'

'AZ gaat niet akkoord met landstitel Ajax en wil kampioenschap opeisen'

25-05-2020 18:43 Laatste update: 18:47
440

AZ stapt naar de UEFA en vindt dat de club aangemerkt moet worden als kampioen. Dat meldt Quote. Ajax werd uitgeroepen tot nummer één, maar niet tot kampioen. De club heeft daardoor wel directe toegang tot de Champions League.

Ajax en AZ hadden beiden 56 punten toen de competitie werd beëindigd. De Amsterdammers hadden een beter doelsaldo, waardoor de club uitgeroepen is tot nummer één. Dat is tegen het zere been van AZ, dat al vrij snel aankondigde te kijken naar juridische stappen. Die stappen zijn daadwerkelijk genomen. 

In een brief aan de UEFA, die in handen is van Quote, laat AZ weten dat het doelsaldo 'geen objectieve maatstaf' is, dat doelsaldo 'variabel' is en ruimte biedt aan een 'subjectieve interpretatie'. 'De club meent dat het onderlinge resultaat een adequatere afspiegeling is van de krachtsverhoudingen', aldus Quote. AZ won het afgelopen seizoen twee keer van Ajax: 1-0 en 0-2. AZ heeft op 22 mei aan de UEFA laten weten dat ze graag ziet dat zij tot virtuele kampioen wordt gekroond, schrijft Quote. 

Ajax hoeft zich als nummer één waarschijnlijk niet door voorrondes te knokken om toegang te krijgen tot de Champions League, AZ wél. De club uit Alkmaar wil rechtstreekse toegang tot het miljardenbal opeisen.

KNVB-woordvoerder Jaap Paulsen laat aan Quote weten dat de UEFA AZ heeft doorgestuurd naar de KNVB. AZ-adviseur Karim Aachboun vertelt dat AZ zich nooit heeft neergelegd bij het besluit van de KNVB.