Het to do-lijstje van Feyenoord: Advocaat en Arnesen lopen tegen grenzen aan

Het to do-lijstje van Feyenoord: Advocaat en Arnesen lopen tegen grenzen aan

Gepubliceerd: woensdag 27 mei 2020 om 10:10wo 27-05-2020 om 10:10

Nu de Eredivisie is stopgezet en de coronacrisis het voetbal keihard raakt, moeten de technisch directeuren van de Nederlandse clubs op creatieve wijze hun selecties voor het nieuwe seizoen gaan samenstellen. In deze serie maakt VoetbalPrimeur de komende weken de to do-lijstjes van de top-vier voor de komende maanden op. Vandaag: Feyenoord.

Done deals
Nog geen aankopen, wel vijf spelers die terugkeren van een huurperiode: Crycensio Summerville, Calvin Verdonk, Liam Kelly, Dylan Vente, Achraf El Bouchataoui, Jordy Wehrmann en Ian Smeulers. Van dit rijtje lijkt alleen Summerville een kans te krijgen van Dick Advocaat in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Afgelopen seizoen trok Feyenoord al wel twee keer de portemonnee: zeven miljoen euro voor Marcos Senesi en vier miljoen euro voor Róbert Bozeník.

Liever kijken dan lezen? Bekijk hier de explainer over het to do-lijstje van Feyenoord!

Aflopende contracten
Een aantal opvallende spelers zijn over ruim een maand (30 juni) transfervrij, mits Feyenoord hun contracten niet verlengt. Met Leroy Fer en Eric Botteghin is de Rotterdamse club in gesprek. Een akkoord is echter nog ver weg. Fer en Botteghin willen graag verlengen en Feyenoord wil met ze door, maar in de aanbiedingen zit nog een te groot gat tussen vraag en aanbod.

Zeker is dat Jan-Arie van der Heijden, Renato Tapia en Elber Evora transfervrij zullen vertrekken. Hetzelfde geldt voor Rick Karsdorp, die terugkeert naar AS Roma. Verder is het nog de vraag of Edgar Ié en Oguzhan Özyakup bij Feyenoord blijven. Bij Ié is Feyenoord afhankelijk van Trabzonspor: als de Turkse club hem wil verkopen, haakt Feyenoord af. Bij Özyakup is het nog wat complexer. Zelfs huren wordt financieel een lastig verhaal.

Een ding is in elk geval zeker: technisch directeur Frank Arnesen kijkt naar potentiële opvolgers, mochten meerdere spelers De Kuip verlaten. Belangrijk daarbij is dat Feyenoord in principe alleen huurspelers of transfervrije spelers kan halen, twee categorieën waar half Europa op jaagt gedurende coronacrisis. Daarover verderop meer.

Nu of nooit voor Nieuwkoop en Van Beek
De contracten van Luis Sinisterra, Luciano Narsingh, Bart Nieuwkoop, Sven van Beek, Nick Marsman, Naoufal Bannis, George Johnston en Ramón ten Hove lopen medio 2021. Sinisterra, die revalideert van een zware knieblessure, heeft een optie voor een extra twee jaar in zijn contract staan. De kans is levensgroot dat die wordt gelicht, aangezien de Colombiaanse linksbuiten afgelopen seizoen een vaste waarde was en indruk maakte.

Narsingh lijkt voor zijn laatste seizoen in het Feyenoord-shirt te staan. De 29-jarige aanvaller kreeg afgelopen zomer een schitterend jaarsalaris van Sjaak Troost, maar kwam nauwelijk in actie en presteerde in de minuten die hij wél maakte nauwelijks iets.

Voor Nieuwkoop en Van Beek wordt het erop of eronder. De twee verdedigers uit de eigen opleiding moeten volgend seizoen laten zien dat ze het Feyenoord-shirt waard zijn en fit kunnen blijven. Johnston maakte na zijn overstap van Liverpool vorig seizoen nog geen minuten, maar schuift vermoedelijk een plek op in de pikorde door het vertrek van Van der Heijden. Bannis (18) is volgens Advocaat nog te licht voor het grote werk, maar staat wel te boek als een groot talent. De rol van Ten Hove (22) lijkt na een mislukte huurperiode bij FC Dordrecht uitgespeeld.

De Feyenoord-selectie doorgelicht
Laten we van achteruit beginnen: Justin Bijlow heeft de toekomst en is een zekerheidje onder de lat, maar op de rechtsbackpositie zit Advocaat met een vraagteken. De van Willem II teruggekeerde Bart Nieuwkoop moet met Lutsharel Geertruida gaan uitvechten wie de vaste rechtsback van Feyenoord wordt. Tobias Pachonik (VVV-Venlo) is onlangs genoemd als alternatief. Centraal achterin vormden Marcos Senesi en Eric Botteghin sinds de komst van Advocaat een sterk duo.

Wellicht is het een goed idee om na het vertrek van Van der Heijden en Tapia een breedteversterking te halen. Op linksachter heeft Advocaat twee uitstekende opties: Ridgeciano Haps en Tyrell Malacia. Bovendien is het dus nog niet zeker dat Botteghin blijft.

Of Feyenoord op zoek moet naar middenvelders, is afhankelijk van de ontwikkelingen rond Fer en Kökcü. De twee vormden een sterk blok met Jens Toornstra, maar er is zoals gezegd ook onzekerheid over hun toekomst in De Kuip. Feyenoord heeft daarom een lijntje uitgegooid naar Heerenveen-regisseur Joey Veerman. Probleem is dat Feyenoord het geld maar één keer kan uitgeven, terwijl de window lang duurt. De verwachting is dat door alle ontwikkelingen veel spelers op de markt komen die normaal gesproken voor Feyenoord niet haalbaar waren geweest.

Voorin blijft Steven Berghuis de man waar het om draait. Nicolai Jörgensen is een groot vraagteken. De Deense spits is ziek, zwak en misselijk en kwam afgelopen seizoen weer niet verder dan dertien Eredivisie-wedstrijden. De Deen wacht een concurrentiestrijd met Bozeník. Luis Sinisterra was afgelopen seizoen een revelatie aan de linkerkant, maar hij ligt er nog uit tot eind 2020. Feyenoord was bezig met Linssen en deed meerdere pogingen, maar de deal ketste af op het salaris.

Het geld is op
Het is een probleem waar Feyenoord deze weken vaker tegenaan loopt. Het geld in de Kuip is namelijk op. Feyenoord maakte in januari bekend dat het voor het eerst sinds jaren weer een fors verlies van 5,9 miljoen euro heeft gedraaid vanwege de afschrijvingen op de spelersgroep en het negatieve resultaat op transfers. Daar komt nu de coronacrisis bovenop. De inkomsten van de club zijn opgedroogd, terwijl de kosten doorlopen.

En dat is nog niet alles. Martin van Geel en Sjaak Troost schotelden de spelers in De Kuip de laatste jaren zeer lucratieve contracten voor. Voor Feyenoord is het dodelijk dat is uitgelekt dat Liam Kelly voor 600 duizend op de loonlijst staat. De Engelse middenvelder bakte er niets van en werd in de winterstop verbannen naar Oxford United met de afspraak dat Feyenoord zijn volledige salaris doorbetaalt. Arnesen wil af van die hoge salarissen en loopt in de onderhandelingen met Linssen, Fer, Botteghin en Kökcü tegen de grenzen aan. Bovendien geldt het Kelly-salaris inmiddels als een soort minimumloon voor spelers die een nieuw contract moeten of kunnen krijgen.

Mogelijke vertrekkers
Orkun Kökcü ligt tot medio 2023 vast, maar Feyenoord wil zijn contract dolgraag openbreken en verlengen. De negentienjarige middenvelder brak afgelopen seizoen door onder de vleugels van Advocaat. Feyenoord is bereid ver te gaan, maar komt vooralsnog niet in de buurt van Kökcü's wensen. De middenvelder wil een salaris dat matcht met de beste spelers in De Kuip en ziet op de bank spelers zitten die veel meer verdienen dan hij. Chelsea, Valencia, AS Roma, Real Betis houden de situatie in de gaten, terwijl Arsenal en Sevilla al echt concreet werden.

En dan is er nog Berghuis. De aanvoerder maakt er geen geheim van dat hij openstaat voor een buitenlands avontuur, maar gaat alléén als het gevoel goed is. Berghuis waardeert wat hij heeft in De Kuip: een topsalaris, de aanvoerdersband en een vrije rol onder Advocaat. Vorig seizoen speelde hij de interesse van PSV uit om de absolute grootverdiener van Feyenoord te worden.

De targets van Feyenoord
Zoals hierboven behandeld: Veerman, eventueel Pachonik. Verder is het bij Feyenoord - uiteraard ingegeven door de onzekerheid op de markt - nog rustig op transfervlak, maar Advocaat en Arnesen kunnen met hun gigantische netwerk altijd een konijn uit de hoge hoed toveren.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws