Van Basten: 'Mijn idee: Michels wilde niet dat Cruijff WK zou winnen met Oranje'

Van Basten: 'Mijn idee: Michels wilde niet dat Cruijff WK zou winnen met Oranje'

Gepubliceerd: vrijdag 29 mei 2020 om 12:24vr 29-05-2020 om 12:24

Marco van Basten houdt een wrang gevoel over aan de periode na het gewonnen EK van 1988. Richting het daaropvolgende WK wilde de spelersgroep Johan Cruijff als bondscoach, maar koos Rinus Michels voor Leo Beenhakker.

Waarom Michels niet voor Cruijff, maar Beenhakker koos, vraagt Van Basten zich tot op de dag van vandaag af. Hij heeft wel een vermoeden. "Het is heel moeilijk, niemand weet het. Het enige vermoeden dat ik heb: Michels was bang dat zijn titel van '88 minder belangrijk zou zijn als Cruijff twee jaar wereldkampioen was geworden. Dat idee had ik", zegt Van Basten in de video Oranje Wall of Fame van OnsOranje.

"Misschien is het wel zo simpel en kinderachtig hoe dit soort dingen worden beslist. Ik kan er geen andere verklaring voor vinden", vervolgt Van Basten, die merkte dat de sfeer in de Oranje-selectie tijdens het WK van 1990 verziekt was. "We gunden het elkaar gewoon niet. Er was gedoe met Michels, met De Telegraaf en het AD... Alles wat verkeerd kon gaan, ging verkeerd. We hadden een beter team dan in '88, maar het werd heel vervelend."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Nederland Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws