'Nederlandse clubs krijgen hun zin: talenten mogen op 15-jarige leeftijd tekenen'
De Nederlandse clubs mogen aanstormende talenten in de nabije toekomst al op vijftienjarige leeftijd een contract voorschotelen, meldt Voetbal International. Op die manier moeten jonge spelers langer uit de handen van buitenlandse clubs worden gehouden.
Op dit moment kunnen talenten als ze zestien jaar zijn een eerste verbintenis tekenen. In Nederland lobbyt het betaald voetbal al langer om die grens te verlagen, zodat de Europese grootmachten een hoger bedrag op tafel moeten leggen om een talent op te pikken. De kleinere clubs menen daarnaast dat het om een stukje waardering gaat, waardoor talenten wellicht langer blijven.
Het betreft kleine contracten. Als je vijftien jaar bent, mag je volgens de arbeidstijdenwet vijf dagen per week werken, met een maxima van twaalf uur per week. De Nederlandse clubs vergelijken het met een bijbaantje en vinden het niet meer dan logisch dat een jonge voetballer dan ook een contract kan tekenen. VI rept van een 'veredeld koelkastcontractje dat een Engelse topclub moeiteloos zou afkopen'.
Dat is niet de enige kanttekening die het weekblad plaatst. De nieuwe regeling betekent ook dat zaakwaarnemers spelers voortaan al met een leeftijd van veertien jaar en zes maanden mogen benaderen. Dat is nu nog vijftien jaar en zes maanden.
Een zaakwaarnemer, die anoniem blijft, erkent dat collega's talenten graag op jonge leeftijd naar het buitenland brengen. 'Als een zestienjarige jongen uit Nederland naar Engeland gaat, dan krijgt de zaakwaarnemer een fee van ongeveer driehonderdduizend euro. Dit wordt dan in twee, drie jaar uitbetaald. In Nederland verdien je per jaar nul euro aan een speler van zestien jaar, in Engeland 150 duizend euro", rekent hij voor.