'Opnieuw megaverlies voor Anderlecht: -3 punten bij start nieuw seizoen'

'Opnieuw megaverlies voor Anderlecht: -3 punten bij start nieuw seizoen'

Gepubliceerd: donderdag 4 juni 2020 om 07:58do 04-06-2020 om 07:58

Pierre François, CEO van de Belgische Jupiler Pro League, wil niet dat Financial Fair Play wordt opgeschort in België. Dat kan vooral voor Anderlecht een probleem worden: Paars-Wit moet het nieuwe seizoen mogelijk beginnen met drie punten in mindering, weet Het Nieuwsblad.

Binnen de Pro League gaan er stemmen op om die Financial Fair Play even te vergeten, met de coronacrisis in het achterhoofd. François vindt dat echter een slecht idee. "Als je ziet dat alle clubs samen vorig seizoen 91 miljoen euro verlies hebben geboekt en dat er slechts vijf winst hebben gemaakt, dan moet er echt iets veranderen. Dus denk ik dat het belangrijk is dat die Financial Fair Play wordt toegepast. Dit zal een belangrijk signaal zijn dat het anders moet", laat hij weten aan Het Nieuwsblad.

Volgend jaar zal de Financial Fair Play worden gecontroleerd op basis van de laatste twee jaar. In het seizoen 2018-2019 verloor Anderlecht 16,3 miljoen euro, maar deed het een kapitaalsverhoging van 27,3 miljoen. Daardoor mocht Anderlecht in het seizoen 2019-2020 niet meer dan 16 miljoen euro verlies boeken, maar het heeft er alle schijn van dat dit niet gelukt is. Anderlecht deed geen grote uitgaande transfers, speelde geen Europees voetbal én trok de portemonnee voor Nacer Chadli en Vincent Kompany.

Drie punten in mindering
Bij een eerste inbreuk op Financial Fair Play is de straf een aftrek van drie punten. Een derde inbreuk zou negen punten aftrek én het verlies van alle tv-gelden betekenen. De andere profclubs hebben het lot van Anderlecht in handen, want dan wordt er verder vergaderd over de Jupiler Pro League. Dat Anderlecht in de financiële problemen zit, is al langer duidelijk. Miljonair Marc Coucke moest lange tijd de tekorten dichten, zijn rol is recentelijk overgenomen door Woestijnvis-topman Wouter Vandenhaute en Kompany.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws