Het to do-lijstje van PSV: keeperskwestie, huurlingenleger, defensie renoveren

Het to do-lijstje van PSV: keeperskwestie, huurlingenleger, defensie renoveren

10-06-2020 10:00 Laatste update: 10:03
87

Nu de Eredivisie is stopgezet en de coronacrisis het voetbal keihard raakt, moeten de technisch directeuren van de Nederlandse clubs op creatieve wijze hun selecties voor het nieuwe seizoen gaan samenstellen. In deze serie maakt VoetbalPrimeur de komende weken de to do-lijstjes van de top-vier voor de komende maanden op. Vandaag: PSV.

Voor PSV draait het na 1 september om eerherstel na een rommelig seizoen, dat werd afgesloten met een vierde plek in de Eredivisie. Onder Roger Schmidt moet de weg omhoog weer gevonden worden, bij voorkeur met avontuurlijk, aanvallend voetbal. Ook John de Jong zint ongetwijfeld op revanche. De technisch directeur van PSV heeft immers een weinig succesvolle transferzomer achter de rug: voor Bruma, Timo Baumgartl, Ritsu Doan, Olivier Boscagli en huurlingen Kostas Mitroglou en Ricardo Rodríguez werd ruim 35 miljoen euro betaald en alleen die laatste voldeed. VoetbalPrimeur loopt alle PSV-dossiers na.

Liever kijken dan lezen? Bekijk hier de explainer over het to do-lijstje van John de Jong bij PSV!

Done Deals
PSV heeft voor komend seizoen nog geen nieuwe spelers vastgelegd en zwaait in ieder geval vier man uit. Doelman Luuk Koopmans werd afgelopen seizoen verhuurd aan ADO Den Haag en keert niet terug. Collega-sluitpost Yanick van Osch vertrekt – na vijftien jaar (!) op De Herdgang – transfervrij naar Fortuna Sittard en ook routinier Daniel Schwaab neemt afscheid. De Duitser is PSV tegemoetgekomen door zijn aflopende contract voortijdig te beëindigen. Ibrahim Afellay vertrekt eveneens transfervrij: de comeback van de routinier is beperkt gebleven tot één seizoen.

Huurlingen
Vertrekkende huurlingen
Mitroglou is vertrekker nummer vijf, Rodríguez is in principe vertrekker nummer zes. De Griekse spits werd gehuurd van Olympique Marseille, maar is te duur en voldeed bovendien niet in sportief opzicht. Ook Rodríguez is normaal gesproken onhoudbaar, maar de situatie van de Zwitser is de afgelopen maanden veranderd. Hij kwam naar Eindhoven om zichzelf klaar te stomen voor het EK, dat echter met één jaar is uitgesteld. De linksback moet volgend seizoen dus weer wekelijks spelen: die kans lijkt bij PSV een stuk groter dan bij broodheer AC Milan. Is de routinier bereid om fors in te leveren en langer in Eindhoven te blijven?

Terugkerende huurlingen
Dit dossier is nog wat omvangrijker: naast Koopmans waren er liefst zeven PSV'ers elders actief de voorbije maanden. Armando Obispo (Vitesse) en Mauro Júnior (Heracles Almelo) mogen sowieso voor hun kans gaan in Eindhoven, Dante Rigo (Sparta) keert ook terug en PSV wil miljoenenaankoop Maxi Romero (Vélez Sarsfield) graag weer aan het werk zien.

Derrick Luckassen (Anderlecht) ligt nog twee jaar vast, maar heeft het wel gezien bij PSV: Paars-Wit wil zijn koopoptie echter niet lichten, dus zijn zaakwaarnemer mag aan de bak. Hidde Jurjus (De Graafschap) staat nog één jaar onder contract en gaat in gesprek met PSV: heel veel perspectief lijkt hij niet te hebben, aangezien hij al drie jaar lang uitgeleend wordt.

De situatie van Jeroen Zoet (FC Utrecht) is het meest interessant: jarenlang de nummer 1 van PSV, maar dit seizoen raakte hij zijn plekje kwijt aan Lars Unnerstall. De Veendammer moet uiteraard wekelijks keepen, met het EK in zicht. Durft hij de strijd met Unnerstall aan, kiest hij voor een nieuwe verhuurperiode of laat hij Eindhoven zelfs definitief achter zich?

Aflopende contracten in 2021
De keeperskwestie
Diezelfde Zoet en Unnerstall gaan hun laatste contractjaar in, net als Robbin Ruiter, Jordan Teze, Jorrit Hendrix en Sam Lammers. Unnerstall is momenteel de eerste keus onder de lat, maar lijkt - net als collega's Ruiter en Zoet - weer op nul te beginnen na de komst van de nieuwe trainer. Welke doelman komt in aanmerking voor een verlengd verblijf? Het zal in de loop van de voorbereiding en in de eerste maanden van het seizoen duidelijk worden.

Overige aandachtspunten
Rechtsback Teze had Denzel Dumfries voor zich en kwam nauwelijks aan bod. De aanvoerder zou echter kunnen vertrekken, waardoor Teze voor het seizoen van de waarheid staat: wordt hij de nieuwe rechtsback van PSV of mag hij over een jaar verder kijken? Hendrix loopt al zestien (!) jaar rond in Eindhoven en was afgelopen zomer al dicht bij een transfer in Bologna. Het kind van de club is lang niet altijd onomstreden geweest op het PSV-middenveld: zoals het er nu naar uitziet, gunt PSV hem in 2021 een fraaie overstap. Maar misschien kan hij de technische leiding komend jaar alsnog overtuigen.

Lammers tenslotte staat net als Teze op een kruispunt in zijn carrière. Als huurling van sc Heerenveen liet hij mooie dingen zien, bij PSV kwam het er - mede door een vervelende blessure - nog niet van. Aangezien Donyell Malen waarschijnlijk blijft, lonkt voor Lammers een rol als stand-in. In de minuten die hij gaat krijgen, zal de Tilburger er moeten staan en moeten bewijzen dat hij in staat is om Malen op termijn op te volgen. Met Romero heeft hij er echter een concurrent van tien miljoen euro bij.

Verdediging prioriteit nummer één
Terug naar het heden: de linksbackpositie is al jarenlang één van de grootste zorgenkindjes van PSV. Boscagli, Toni Lato en Michal Sadílek voldeden niet, waardoor PSV genoodzaakt was om Rodríguez in te vliegen. Als die niet blijft, moet TD De Jong weer een nieuwe oplossing vinden. De naam van oude bekende Patrick van Aanholt – die zich naar verluidt weer in Nederland wil vestigen – zingt al maandenlang rond op De Herdgang: of de negenvoudig Oranje-international haalbaar is, is echter een tweede. Thomas Ouwejan (AZ) en Chris Gloster (eigen gelederen) kunnen ook een optie zijn.

De Jong moet mogelijk ook op de rechterflank voor versterking zorgen: Dumfries staat er na twee sterke seizoenen goed op in het buitenland, al is er van concrete interesse nog geen sprake. Tobias Pachonik (VVV-Venlo) en Deyovaiso Zeefuik (FC Groningen) werden al gelinkt aan PSV, dat ook Teze nog tot zijn beschikking heeft. Centraal achterin mag er ook wat bij: na het vertrek van Schwaab - en waarschijnlijk Luckassen - zijn Baumgartl, Obispo en Nick Viergever de enige opties. Of durft Schmidt het aan om Jong PSV-captain Justin de Haas voor de leeuwen te gooien?

Middenveld en aanval (voorlopig) bijzaak
In de overige linies is PSV al aardig voorzien: extra mankracht zou prettig zijn, maar minder noodzakelijk dan in de achterste linie. Een voetballende controleur – à la Davy Pröpper – is altijd welkom, maar heeft PSV daar in coronatijden het geld voor? En misschien bloeit Erick Gutiérrez wel eindelijk op, tijdens zijn derde seizoen in Eindhoven? Ook voorin houdt PSV voldoende kwaliteit over, zeker wanneer Malen weer terug is. Alleen bij een onverhoopt vertrek van Mohamed Ihattaren zal PSV de transfermarkt op moeten. De spelmaker en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola lijken echter van plan om een contractverlenging in de wacht te slepen.

Potentiële transferinkomsten
De coronacrisis hakt er uiteraard in bij PSV: als er in de rest van het jaar geen publiek naar het Philips Stadion mag komen, lopen de Eindhovenaren vijftien miljoen euro mis. PSV kan nog eventjes teren op de miljoenentransfers van Hirving Lozano, Steven Bergwijn, Luuk de Jong, Angeliño en Gastón Pereiro. Maar het lijkt zelf pas actie te kunnen ondernemen op de transfermarkt, als het nóg meer spelers verkoopt.



Dumfries en Zoet lijken vooralsnog de aangewezen mannen om PSV aan kapitaal te helpen: de rechtsback en de doelman worden al lange tijd gelinkt aan verschillende buitenlandse clubs. Het is alleen de vraag of ze een sprong in het diepe durven te wagen, met het EK in 2021 op komst. PSV wil ook Luckassen verkopen: dat het aankoopbedrag van vijf miljoen euro terug wordt verdiend, lijkt echter uitgesloten.

De grootste goudmijntjes lopen voorin rond: toptalenten Malen, Ihattaren, Cody Gakpo en Noni Madueke werden zelf opgeleid of goedkoop ingekocht en zullen ongetwijfeld voor mooie bedragen doorverkocht worden. Hetzelfde zou kunnen gelden voor Lammers en middenvelders Michal Sadílek en Ryan Thomas, als zij zich iets verder door ontwikkelen. De vraag is echter: komt de internationale transfermarkt nog in beweging dit jaar en gaat dit doorwerken in Eindhoven? Kan PSV de groeibriljanten binnenboord houden of moet men noodgedwongen kiezen voor het snelle geld? Het woord is aan John de Jong.