Nederlandse scout klaar met Man United: 'Nu zit de hele wereld achter hem aan'

Nederlandse scout klaar met Man United: 'Nu zit de hele wereld achter hem aan'

07-06-2020 12:19 Laatste update: 12:27
48

Bernard Schuiteman is tegenwoordig technisch directeur van de Zwitserse recordkampioen Grasshoppers, maar nog niet zo lang geleden reisde hij de wereld rond namens Manchester United. Na drie jaar bij de Engelse grootmacht was het voor hem klaar.

Schuiteman richtte zich op Centraal-Europa en droeg regelmatig nieuwe namen aan. Manchester United deed daar in de ogen van de oud-speler van onder meer Bayer Leverkusen, Feyenoord en FC Utrecht veel te weinig mee. "Soms smeekte ik de club om een speler te nemen. Zoals bij Dayot Upamecano", vertelt hij aan RTV Rijnmond.

"Die jongen was toen zeventien jaar en speelde bij Red Bull Salzburg. Neem die nou, man, bleef ik maar zeggen. Hij had hooguit een paar miljoen gekost, maar ze deden het niet. Nu is hij centrale verdediger bij Leipzig en zit de hele wereld achter hem aan." Het vormde de aanleiding voor zijn vertrek uit Engeland. "Ik vond het vervelend dat ik niet dicht bij de beslissingen was. Dat was voor mij de reden om verder te kijken."

Ziyech
Tussen 2012 en 2014 was Schuiteman werkzaam bij FC Twente. Hij scoutte Hakim Ziyech bij sc Heerenveen. "Iedereen kan Ziyech scouten? Vast wel, maar hij was toen nog lang niet zo ver als nu. Bovendien was het de vraag of hij wel bij Twente zou passen. Je knipt hem eruit en plakt hem in je eigen team. Zo werkt scouten. En dan hopen dat je het goed ziet, zoals destijds met Ziyech het geval was."