Frenkie de Jong: 'Als je erover nadenkt, waarom doen Nederlandse clubs dat niet?'

Frenkie de Jong: 'Als je erover nadenkt, waarom doen Nederlandse clubs dat niet?'

08-06-2020 07:00
71

Frenkie de Jong geniet met volle teugen van zijn nieuwe leven als speler van FC Barcelona. Niet alleen op het veld, waar hij verzekerd is van een basisplaats, ook binnen de Spaanse levensstijl voelt de 23-jarige middenvelder zich helemaal op zijn gemak.

"Alles staat of valt met of je speelt, en hoe je speelt. Als ik geen minuut zou spelen, zou ik de stad ook niet zo leuk vinden. Nu vind ik de stad, de club, alles fantastisch", stelt De Jong in een voorpublicatie van het boek 'Van Johan tot Frenkie' van Edwin Winkels.

Voor elke trainingsdag rijdt De Jong tien minuten naar het trainingscomplex Joan Gamper. "We trainen om 11.00 uur en om 10.15 uur moeten we op het complex zijn. Die tijden zijn fantastisch. Ik vind het eigenlijk maar gek, de tijden waarop je in Nederland moet trainen. Bij Ajax begonnen we om 10.30 uur, maar we moesten er al wel om 09.00 uur zijn; het is verplicht op de club te ontbijten."

"De tijden hier zijn zo relaxed", ervaart hij. "Je staat niet vermoeid op met de wekker, kunt rustig aan doen. Er zijn ook geen files rond die tijd. Als je op de club wilt ontbijten kan dat, maar het hoeft niet. Als je erover nadenkt, waarom beginnen de clubs in Nederland om 09.00 uur? Het slaat nergens op, want je hebt na de training nog een heel lange dag."

Voor zijn transfer naar Barça waarschuwden bondscoach Ronald Koeman en oud-speler Ronald de Boer hem voor de verlokkingen van de stad. "Hij zei me: iedereen wil in Barcelona bij je op bezoek komen, maar je moet je focussen op het voetbal. Mijn zaakwaarnemer (Ali Dursun, red.) heeft dat iedereen duidelijk gemaakt, ook tegenover mijn familie."