Aanvaring met 'aangeschoten' Van Gaal: 'Kerstlunch, tussendoor 'n persconferentie'

Aanvaring met 'aangeschoten' Van Gaal: 'Kerstlunch, tussendoor 'n persconferentie'

09-06-2020 08:58 Laatste update: 09:04
15

Journalist Edwin Winkels heeft nog één keer teruggeblikt op zijn fameuze aanvaring met toenmalig FC Barcelona-trainer Louis van Gaal in december 1999. Eén week voor de millenniumwisseling viel Van Gaal tijdens een persconferentie uit tegen zijn landgenoot: siempre negativo, nunca positivo!

Vlak voor Kerstmis 1999 lag Van Gaal in de clinch met sterspeler Rivaldo. Tijdens een persconferentie werd hierop ingehaakt. "Het was niet eens mijn vraag, die was van mijn collega Rafael. Die een beetje verkeerd viel", aldus Winkels maandag in Op1. De timing van de persconferentie was ook enigszins ongelukkig. "Of hij al een paar rioja op had? Dat denken wij, ja. Toen was de kerstlunch en tussendoor werd even een persconferentie ingelast om een nieuwe assistent-trainer te presenteren."

Hoewel de kritische vraag niet van Winkels kwam, kreeg hij wel de wind van voren. "Wij zijn journalisten, ik ben geen schooljongen in een klas. Ik laat me niet door zo'n vent uitfoeteren. Wij hebben ook onze eer, wij doen ons werk. We konden niet met hem opschieten, ik al heel lang niet. Dus ik zei tegen Rafael: weet je wat, zullen we weggaan? Toen zijn we opgestaan en viel mijn naam." Het leverde Winkels een cultstatus op in Catalonië en de rest van Spanje. "Als ik naar een radioprogramma ga: weet u nog wie Edwin Winkels was? Nou, dan wordt dit fragment weer afgespeeld."