Ajax kan Van de Beek-ontwikkelingen afwachten: 'Gaan niet akkoord met 35 miljoen'

Ajax kan Van de Beek-ontwikkelingen afwachten: 'Gaan niet akkoord met 35 miljoen'

09-06-2020 13:49
100

Manchester United heeft zich vanuit het niets ontpopt tot een belangrijke gegadigde in de race om Donny van de Beek. Dat de middenvelder uit Nijkerkveen ook daadwerkelijk op Old Trafford gaat voetballen, is echter een allesbehalve uitgemaakte zaak, stelt Ajax-watcher Marco Timmer van Voetbal International.

Datzelfde medium meldde eerder op de dinsdag dat Manchester United een bod van circa veertig miljoen euro voorbereidt, een miljoen of tien lager dan wat Real Madrid bereid is neer te tellen. "United krijgt ook financiële klappen door de coronacrisis, maar is zó kapitaalkrachtig... Die denken een slag te kunnen slaan, Van de Beek op te halen voor een wat lager bedrag. Maar ik vraag me af of Ajax daarin meegaat, omdat er meer interesse is", doelt Timmer op Real Madrid en – in mindere mate – Juventus. "Het is niet zo dat Marc Overmars direct akkoord zal gaan met een bedrag van 35 miljoen euro."

Ajax kan het zich voorlopig permitteren om af te wachten, stelt Timmer. "Ze hebben de tijd, Ajax hoeft niet per se te verkopen, want ze zijn kapitaalkrachtig. Het is wel wenselijk, dat ze naast Hakim Ziyech (Chelsea, red.) nog één of twee spelers verkopen. Ze hebben de afspraak gemaakt met Van de Beek, dat hij weg mag. Maar het is niet zo dat Ajax denkt: we moeten nu handelen."

Real Madrid wacht
Real Madrid had in een eerder stadium al een akkoord bereikt met Van de Beek, maar De Koninklijke zal voorlopig niet doordrukken. "De bedragen zijn uitonderhandeld, het gaat om vijftig miljoen, wat kan oplopen richting 55 miljoen, met bonussen", aldus Timmer. "Real Madrid heeft alleen maar die euro's over te maken en dan is hij speler van De Koninklijke. Maar goed, Real Madrid wacht. Ze willen ruimte maken in de selectie, ze hebben net de spelers gevraagd om salaris in te leveren, dat gaat om écht heel veel geld. Dan is het gek als je wel 55 miljoen uitgeeft aan Donny van de Beek."

Ook de uitbraak van het coronavirus heeft de zaken vertraagd. "Misschien het belangrijkste argument: ze vinden het op dit moment moreel onverantwoord om dit soort bedragen uit te geven, terwijl de regio Madrid zó zwaar getroffen is. Dat weerhoudt ze ervan om op dit moment te zeggen: we geven er een klap op. Dan zijn er kapers op de kust hè?"