Van de Beek naar Manchester United: gouden driehoek in de maak op Old Trafford

Van de Beek naar Manchester United: gouden driehoek in de maak op Old Trafford

31-08-2020 10:30 Laatste update: 10:31
88

Donny van de Beek heeft zijn droomtransfer naar Manchester United te pakken. De Engelse grootmacht contracteert de middenvelder (23) voor vijf seizoenen en maakt maximaal 45 miljoen euro over naar Ajax. In wat voor ploeg komt Van de Beek terecht op Old Trafford? VoetbalPrimeur licht The Mancunians door.

Achtergrond
Manchester United is nog steeds één van de meest toonaangevende merknamen, maar maakt sportief magere jaren door. De Europa League-finale tegen Ajax op 24 mei 2017 markeerde het begin van een drie jaar lange prijzendroogte. Vooral in de Premier League is het behelpen: de laatste titel dateert van 2013 en de erfenis van Sir Alex Ferguson bleek een pittige voor opvolgers David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho en Ole Gunnar Solskjaer. Tijdens vier van de laatste zeven seizoenen vielen The Red Devils buiten de top-vier van de binnenlandse competitie: een recordkampioen onwaardig.

Wedden

Meer odds

Geld is er echter nog steeds in overvloed bij de nummer 3 van het afgelopen Premier League-jaar. Harry Maguire groeide uit tot de duurste verdediger aller tijden: tel hier Aaron Wan-Bissaka, Daniel James en de tussentijds gehaalde Bruno Fernandes bij op en je hebt ruim 200 miljoen euro aan transferuitgaven. Bovendien loopt Paul Pogba, tussen 2016 en 2017 de duurste voetballer ter wereld, ook nog rond op Old Trafford. Een topclub met gebreken dus, die echter meer dan voldoende potentie heeft om weer uit te groeien tot serieuze titelkandidaat in eigen land.

4-2-3-1
Even terug naar die 24ste mei in Stockholm: Van de Beek zag vanuit de dug-out, naast Frenkie de Jong, Diederik Boer en Heiko Westermann, hoe Pogba de score opende en viel na zeventig minuten in voor Lasse Schöne. Zou hij toen al gedacht hebben aan een 'midfield partnership' met de Fransman? Een fitte Pogba is natuurlijk onomstreden als controleur. Van de Beek zou een prima aanvulling kunnen zijn als nummer 6. Mits hij afrekent met Fred (ooit gehaald voor 60 miljoen), good old Nemanja Matic en de talentvolle Scott McTominay.

Hoe dan ook: een gouden driehoek op het middenveld zou zomaar eens in de maak kunnen zijn. Voor het controlerende duo staat Bruno Fernandes: de Portugees meldde zich op 29 januari in Engeland, maar heeft in no time de harten van zijn nieuwe fans veroverd. Een as met alleskunner Pogba, loopwonder Van de Beek en spelmaker Fernandes, aangevuld met toptalenten Marcus Rashford, Mason Greenwood en Anthony Martial: je kunt ermee thuiskomen in de Premier League.

"Manchester United mist nu een scorende middenvelder. Ze hebben natuurlijk Bruno Fernandes, maar die maakt vooral penalty's en vrije trappen. Ze hebben echt iemand nodig, als lopende man. Fernandes gaat dan iets meer naar achteren", aldus Rafael van der Vaart zondagavond bij Studio Voetbal. En de 109-voudig international zou best eens gelijk kunnen krijgen. Van de Beek op nummer 10 op Old Trafford, met daarachter Fernandes en Pogba: het zou een zéér aanvallend recept zijn voor Solskjaer.

3-4-1-2
Manager Solskjaer heeft de neiging om iets meer zekerheid in te bouwen tijdens de grote wedstrijden tegen Liverpool, Chelsea en Manchester City: de jonge vleugelverdediger Brandon Williams in plaats van een aanvallend ingestelde speler en Luke Shaw als extra slot op de deur in het centrum. Voor Van de Beek zou het in principe niet veel uitmaken: hij kan in dat geval ook naast Pogba en achter Bruno Fernandes spelen.

Bovendien zou hij in dit soort wedstrijden goud waard kunnen zijn voor Manchester United. De grote kracht van Van de Beek ligt in de omschakeling en in het bespelen van de grote ruimtes. Bij Manchester United kan hij waarschijnlijk veel meer doen waar hij goed in is dan bij Real Madrid of FC Barcelona.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)