Emanuelson: 'Stekelenburg rolt 'm expres de hoek in, Stam met twee benen: bam!'

Emanuelson: 'Stekelenburg rolt 'm expres de hoek in, Stam met twee benen: bam!'

12-06-2020 14:34
65

Urby Emanuelson mocht als jonge Ajax-speler samenspelen met routinier Jaap Stam. De Rots van Kampen kwam in 2006 over van AC Milan, moest ruim één jaar later stoppen, maar heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de huidige FC Utrecht-middenvelder.

Emanuelson stelt op verzoek van VoetbalPrimeur zijn favoriete elftal met oud-teamgenoten samen: Stam krijgt de voorkeur boven Alessandro Nesta en mag samen met Thiago Silva centraal achterin postvatten. "Toen wij hoorden dat hij naar Ajax zou komen, merkte je dat de sfeer in de groep veranderde. Iedereen was blij en benieuwd naar de manier waarop dat zou verlopen."

Wedden

Meer odds

Stam groeide uit tot leider in de Ajax-selectie. "Zo'n grote speler die terugkomt... Je weet niet hoe hij zich opstelt. Je hebt bepaalde spelers die soms een beetje arrogant zijn of streng, scherp, brutaal. Ik wil hem geen vaderfiguur noemen, maar hij was voor ons een broer. Als we het moeilijk hadden, konden we altijd bij hem terecht."

Stam leert Manucharyan een lesje
De 67-voudig Oranje-international liet zich in Amsterdam echter ook van zijn meest meedogenloze kant zien. De Armeniër Edgar Manucharyan ondervond dat aan den lijve, weet Emanuelson nog. "Er was iets voorgevallen, waarbij Manucharyan een grote mond had. Toen zei trainer Henk ten Cate: wacht maar, morgen speel je op Jaap. Edgar zei: maakt niets uit, laat maar komen, laat maar komen."

Dat liet Stam zich geen twee keer zeggen. "Iedereen keek er natuurlijk naar uit: wat gaat er gebeuren? Maarten Stekelenburg stond aan de ene kant op doel, Kenneth Vermeer aan de andere kant. Maarten rolt expres die bal een beetje de hoek in, zodat Edgar hem in de hoek moest ophalen. Op het moment dat hij die bal aanraakt, komt Jaap echt met twee benen... Bam! Hij zaagt hem zo onderuit!", lacht Emanuelson. "Hij kon gelijk van de training af, omdat hij geblesseerd was. Dus aan dat soort dingen kon je wel zien dat Jaap niet met zich liet sollen."