'Sneijder, Robben, Van Persie en Van der Vaart hielden van Van Basten'

'Sneijder, Robben, Van Persie en Van der Vaart hielden van Van Basten'

13-06-2020 14:25
28

Kees Jansma werkte als perschef van het Nederlands elftal samen met bondscoaches Guus Hiddink, Bert van Marwijk, Louis van Gaal en Marco van Basten. Laatstgenoemde was 'de leukste', vertelt hij aan Voetbal International.

"Misschien overdrijf ik, maar hij gooide de bal tussen Sneijder, Robben, Van Persie en Van der Vaart en zei: We gaan lekker voetballen. Marco zei altijd: We moeten frivool voetbal spelen, jongens. En dan kwam Sneijder na afloop: Was het frivool genoeg, trainer? Die gasten op hun beurt hielden van Marco, doordat hij het pure voetbal ongecompliceerd zijn gang liet gaan."

Jansma weet echter dat Van Basten regelmatig bevangen werd door de spanning. "Ik geloof dat het voor het WK in Duitsland was, dat hij tegen me zei: Ik heb eigenlijk maar acht goede voetballers. Ja, antwoordde ik, maar je moet er straks toch elf opstellen. De drang naar perfectie heeft Marco belemmerd. Hij verloor liever met geweldig voetbal, dan dat we de openingswedstrijd tegen Servië met 1-0 wonnen."

"Nog steeds vind ik dat de trainer Van Basten zichzelf tekort heeft gedaan", stelt Jansma. "Te snel die handdoek gegooid. Altijd maar die twijfels en waarom eigenlijk? Als hij zijn spelers na de rust naar buiten stuurde, vroeg hij zich af wat hij had toegevoegd. Maar Marco, zei ik dan, denk je dat andere trainers méér zeggen? Maar hij spiegelde zich weer aan de trainers die hij had gehad: Cruijff, Sacchi, de professor… Wat leer ík die spelers dan? Maar ondanks die twijfels bleef hij een geweldige persoonlijkheid, één en al fanatisme, altijd maar willen winnen."