Vijf Nederlandse Bundesliga-goals: bizarre Dortmund-ontknoping dankzij Haaland

13-06-2020 17:24 Laatste update: 17:37
11

Bayern München kan zich zaterdagavond nog niet tot kampioen van Duitsland kronen. Achtervolger Borussia Dortmund gaf tijdens het middagprogramma – waarin de Nederlanders de hoofdrol grepen – niet thuis tegen nummer 16 Fortuna Düsseldorf, maar pakte in minuut 94 (!) alsnog de zege. De van een blessure teruggekeerde Erling Braut Haaland voltrok het vonnis.

Na een tamme eerste helft in Düsseldorf werd Haaland in het veld gebracht. De wedstrijd kwam prompt tot leven: Borussia Dortmund-goalie Roman Bürki voorkwam de openingstreffer van Marcel Sobottka en Raphaël Guerreiro schoot aan de andere kant wél raak. De Portugees kreeg de bal in de daaraan voorafgaande aanval echter tegen zijn arm aan en de VAR stak een stokje voor de 0-1. In de slotfase scoorde de thuisploeg nog bijna: Steven Skrzybski verraste Bürki met een rollertje van grote afstand, maar trof de paal. Bij het ingaan van de blessuretijd kwam hij nog eens vrij voor Bürki. Het bleken missers: Haaland sloeg in de allerlaatste minuut alsnog toe met het hoofd.

De ontknoping in Düsseldorf was goed nieuws voor Werder Bremen: Davy Klaassen (foto) zijn in punten gelijk gekomen. De Bundesliga-kampioen van 2004 haalde uit tegen het al bijna gedegradeerde SC Paderborn. Davy Klaassen kopte de openingstreffer binnen en volleerde ook de derde Werder-goal tegen de touwen. Ook Yuya Osako en Maximilian Eggestein scoorden, Abdelhamid Sabiri deed iets terug voor de thuisploeg en Niclas Füllkrug tekende voor het slotakkoord namens Werder Bremen: 1-5.

Oranje zaterdag in de Bundesliga
De Nederlanders waren sowieso goed op schot. Wout Weghorst scoorde tijdens VfL Wolfsburg-SC Freiburg op aangeven van Renato Steffen én schoot een penalty binnen: doelpunten nummer dertien en veertien van het seizoen. De gasten uit Freiburg toonden echter veerkracht en poetste de 2-0 achterstand weg. Lucas Höler scoorde vlak vóór rust, Roland Sallai deed dat vlak ná rust: 2-2.

Bas Dost leidde in Berlijn een comeback van Eintracht Frankfurt tegen Hertha BSC in. De thuisploeg ging met een 1-0 voorsprong de rust in, maar moest verder zonder Dedryck Boyata: de Belg tikte de doorgebroken Dost onderuit en kreeg rood. Na de pauze drukte Eintracht door: Dost schoot knap de gelijkmaker binnen op aangeven van André Silva, die even later zelf scoorde met een listige hakbal. Evan N'Dicka en nogmaals Silva beslisten de wedstrijd namens Freiburg: 1-4.