Plannen BeNeLiga bijzonder concreet: 'Maar acht clubs vallen buiten de boot'

Plannen BeNeLiga bijzonder concreet: 'Maar acht clubs vallen buiten de boot'

14-06-2020 07:14
171

Een BeNeLiga komt steeds dichterbij. Elf clubs uit België en Nederland buigen zich binnenkort over een haalbaarheidsstudie van de nieuwe competitie. Verschillende Belgische en Nederlandse topclubs lijken achter het idee te staan, al is niet iederen overtuigd.

Dat vertelt Arno Vermeulen, chef voetbal van de NOS, aan VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. "De plannen voor een BeNeLiga zijn concreter dan ooit. We merken dat de clubs in Nederland voorzichtig zijn om voor hun mening uit te komen. Ze willen meer informatie, daar snakken ze naar. Maar het Nederlandse voetbal is in nood", doelt hij op de coronacrisis.

Volgens de NOS-commentator is dit dan ook het moment om naar een BeNeLiga te kijken. Toch is niet iedereen overtuigd. "Voor een aantal clubs kan het interessant zijn, al heerst er ook achterdocht", stelt Vermeulen. "Er zouden tien Eredivisie-clubs aan de BeNeLiga mogen deelnemen, maar dat betekent dat er ook acht clubs uit de boot vallen. Iedereen denkt aan zijn eigen hachje. Voor veel clubs is zo'n BeNeLiga gewoon niet interessant."

Nationale competities
Al heeft men wel een oplossing voor de achtergebleven clubs. "Er zou dan een nationale competitie komen. Daar kan je kampioen worden, maar wat betekent dat? En wat betekent het financieel? In het plan wordt dat positief neergezet, maar dit is een plan van een marketingbedrijf", aldus Vermeulen.

"Stel: we krijgen een BeNeLiga en in de nationale competitie wordt Sparta kampioen. Nee, daar loopt Nederland geen polonaise voor, hoor. Een aantal clubs - Ajax, PSV, Feyenoord en AZ - zijn zeker van hun stekje. Maar er zijn ook andere clubs, regionale clubs zoals Heracles, PEC Zwolle of Emmen, die beseffen dat ze op het achterplan zullen komen. De clubs zitten nog niet op één lijn. Al is het plan wel concreter dan ooit."