Botteghin: 'Hij zei: als je zo blijft trainen, stuur ik je terug naar Brazilië!'

Botteghin: 'Hij zei: als je zo blijft trainen, stuur ik je terug naar Brazilië!'

Gepubliceerd: zondag 14 juni 2020 om 18:40zo 14-06-2020 om 18:40

Eric Botteghin kwam dertien jaar geleden als Braziliaanse tiener naar Nederland. Na periodes bij PEC Zwolle, NAC Breda en FC Groningen is hij nu een gelouterde Eredivisie-speler bij Feyenoord, iets wat hij als kleine jongen nooit had kunnen bevroeden.

"Man, wat moest ik wennen toen ik hier kwam", blikt Botteghin terug in Feyenoord Magazine. "Dan heb ik het niet alleen over het weer, natuurlijk het grootste verschil met Brazilië. Ik denk gelijk aan het eten. Een ander bekend cultuurverschil is de directheid van Nederlanders. Wij Brazilianen kunnen ook wel direct zijn, maar dan komt het echt uit ons hart."

In dienst van zijn eerste Nederlandse club kreeg Botteghin te maken met die directheid. "Bij FC Zwolle zei Jan Everse, de trainer die me naar de club had gehaald, ooit: Als je zo blijft trainen, stuur ik je morgen nog terug naar Brazilië! Ik dacht: deze man heeft een hekel aan me. Straks moet ik nog echt terug... Maar na de training kwam Everse tijdens de lunch gezellig bij me zitten, alsof er niets was gebeurd. Hij was het alweer vergeten, leek het wel."

"Later begreep ik dat hij dat soort dingen had gezegd omdat hij mijn potentie zag en hij het beste van mij wilde zien. Dit was zijn manier om mij te motiveren", aldus Botteghin, die spreekt van 'speciale jaren' in Nederland. "Ik heb alle mooie momenten uit mijn leven hier meegemaakt. Op eigenlijk alle vlakken heeft mijn keuze in 2007 erg goed uitgepakt."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws