'Ik zou op maximaal 100 miljoen uitkomen bij Feyenoord, kan 300 miljoen worden'

'Ik zou op maximaal 100 miljoen uitkomen bij Feyenoord, kan 300 miljoen worden'

14-06-2020 22:02
89

Een overname van Feyenoord door een externe partij is voor beide kampen een unieke kans, stelt Edwin van Leeuwen. De zakenman én Feyenoord-fan verkocht ooit het bedrijf UNIT4 voor 1,4 miljard euro aan Amerikaanse investeerders.

De ervaringsdeskundige biedt zichzelf alvast aan bij 'zijn' club, mochten de overnamegesprekken op gang komen. "Ik hoef geen job bij Feyenoord. Maar ik wil de club wel helpen als er onderhandelingen komen", vertelt hij aan De Telegraaf. "Je moet een megasterk managementteam hebben tegenover zulke jongens van private equity (investeerders met een niet-beursgenoteerd vermogen, red.)."

"Met klein denken blijf je klein"
Momenteel wordt het Feyenoord-beleid deels bepaald door de Vrienden van Feyenoord, die in het verleden instapten toen Feyenoord in grote financiële problemen verkeerde. "Die willen voor 30 miljoen euro aan aandelen overal over meebeslissen. Bij zo'n structuur kun je de nodige vraagtekens zetten. Begrijp me niet verkeerd; de Vrienden van Feyenoord hebben een enorme bijdrage geleverd, maar soms is het gewoon tijd voor een nieuwe fase, next level."

Geïnteresseerde partijen kunnen Feyenoord voor een relatief bescheiden bedrag overnemen, denkt Van Leeuwen. "Als ik grofweg de waarde van Feyenoord moet inschatten, met het huidige spelerspotentieel en in vergelijking met de club uit Amsterdam zou ik maximaal op 100 miljoen uitkomen. Puur even over de duim." Dat bedrag kan echter flink oplopen door onder meer de inkomsten van een nieuw stadion, Champions League-miljoenen en spelersverkopen. "Met klein denken blijf je klein. En ook Feyenoord is een brand. Feyenoord heeft de potentie om binnen een aantal jaren 300 miljoen euro waard te worden."

Ajax als 'benchmark'
Van Leeuwen ziet bij rivaal Ajax een nóg grotere groeipotentie: de Amsterdammers zorgden in 1998 voor een Eredivisie-primeur met hun beursgang. "De club is ongeveer 250 miljoen euro waard op de beurs. Dat is aan de lage kant. Waarom? Omdat 75 procent van de aandelen in handen is van Ajax. Een aandeelhouder kan daar nooit enige invloed op het beleid uitoefenen", aldus de zakenman, die denkt dat Ajax veel meer vruchten kan plukken van zijn internationale naamsbekendheid. "Ajax heeft een bepaalde sexy uitstraling. Daarom denk ik dat Ajax bij een reële marktwaardering in werkelijkheid minstens 500 miljoen euro waard is."