Het to do-lijstje van AZ: centrale verdediger prioriteit, blijven de goudhaantjes?

Het to do-lijstje van AZ: centrale verdediger prioriteit, blijven de goudhaantjes?

17-06-2020 10:00
53

Nu de Eredivisie is stopgezet en de coronacrisis het voetbal keihard raakt, moeten de technisch directeuren van de Nederlandse clubs op creatieve wijze hun selecties voor het nieuwe seizoen gaan samenstellen. In deze serie maakt VoetbalPrimeur de komende weken de to do-lijstjes van de top-vier voor de komende maanden op. Tot slot van deze serie: AZ.

De voetbaljaargang 2019/2020 zal voor AZ de geschiedenisboeken ingaan als het seizoen van 'wat als'. De Alkmaarders ontpopten zich weer eens als dé uitdager van de gevestigde orde, met een fijne mix van talent, routine, creativiteit, loopvermogen en discipline. Ajax, Feyenoord én PSV werden in eigen huis te kijk gezet door AZ, dat negen speelronden voor het einde op een gedeelde eerste plek stond. De race met Ajax kon echter niet afgemaakt worden. Aan technisch directeur Max Huiberts (midden op de foto) de schone taak om de getalenteerde groep bij elkaar te houden. VoetbalPrimeur benoemt alle Alkmaarse dossiers en knelpunten.

Done Deals
AZ heeft het vooralsnog rustig aan gedaan: de enige aanwinst tot dusver is Hobie Verhulst van Go Ahead Eagles, beoogd stand-in van eerste doelman Marco Bizot. Twee andere reservekeepers, Rody de Boer en Jasper Schendelaar, zijn verhuurd aan respectievelijk De Graafschap en Telstar. Ook Stijn Wuytens is na 1 juli geen AZ-speler meer: de Belg heeft na ruim vier jaar Alkmaar gekozen voor een transfervrij vertrek.

Liever kijken dan lezen? Bekijk hier de explainer over het to do-lijstje van Max Huiberts bij AZ!

De Noorse kwestie
AZ wil graag door met zijn Noorse steunpilaren Jonas Svensson en Fredrik Midtsjö, maar de rechtsback en de controleur hebben vooralsnog geen haast om bij te tekenen. Huiberts zit nu met een dilemma: verkopen, voor een wellicht lagere prijs dan vooraf gehoopt, of een transfervrij vertrek riskeren? Midtsjö ligt nog twee jaar vast: met hem kan AZ dus nog een jaartje vooruit, mits er geen interesse op gang komt.

De situatie van Svensson is iets gecompliceerder, gezien zijn tot 2021 doorlopende contract. AZ heeft met Yukinari Sugawara al een opvolger in huis en zou alleen deze zomer nog een transfersom kunnen krijgen voor Svensson. De rechtsback heeft allang bewezen toe te zijn aan een stap hogerop. Maar welke club durft in deze tijden de hoofdprijs voor hem te betalen? TD Huiberts kan misschien proberen om volgend jaar alsnog twee Noorse handtekeningen te bemachtigen, zodat hij op lange termijn alsnog een marktconforme transfersom binnen kan halen voor het tweetal.

Centrale verdediger gezocht!
Het centrale duo was curieus genoeg de enige niet-constante factor in de Alkmaarse machine. Routinier Ron Vlaar kampte regelmatig met pijntjes, Pantelis Hatzidiakos viel weg met een zware knieblessure en ook Wuytens bleef niet het hele seizoen fit. Uiteindelijk werd Ramon Leeuwin als noodoplossing gehaald en moesten Jordy Clasie en Teun Koopmeiners noodgedwongen één linie zakken.

Het zoeken naar een centrale verdediger lijkt dus prioriteit nummer één voor Huiberts. Vlaar blijft in ieder geval nog één jaar en Wuytens vertrekt dus. Trainer Arne Slot kan verder kiezen uit dertiger Leeuwin, kruisbandslachtoffer Hatzidiakos, de onervaren Joris Kramer en de van FC Den Bosch teruggekeerde Léon Bergsma: daar mag dus wel iets bij, wil AZ opnieuw meedoen in Europa en in de Eredivisie-top!

Blijven de toptalenten?
Vrijwel alle kernspelers van AZ liggen nog lange tijd vast, maar hebben het seizoen van hun leven achter de rug. Bizot, Svensson, Midtsjö, Owen Wijndal, Teun Koopmeiners, Calvin Stengs, Myron Boadu, Oussama Idrissi... ze staan ongetwijfeld op de radar van grotere clubs uit binnen- en buitenland. Voorlopig is het stil, maar wat als AZ wél bezoek krijgt van geïnteresseerde clubs? Ook in het nu al historische transferjaar 2020 moet het wel héél gek lopen, wil AZ zijn volledige basiself bij elkaar houden.

Reserves laten gaan óf tevreden houden
Voor de nummers 12 tot 15 van de selectie breken dan ook interessante tijden aan. Thomas Ouwejan voldeed uitstekend als linksback, maar is dit seizoen – tot zijn afgrijzen – voorbijgestreefd door de drie jaar jongere Wijndal. Jordy Clasie speelde in 2014 nog op het WK, maar moest Midtsjö en Koopmeiners voor zich dulden op zijn favoriete positie. Ferdy Druijf werd in 2019 topscorer van de Keuken Kampioen Divisie, maar verloor één niveau hoger de concurrentiestrijd van Boadu.

Als hun concurrenten niet vertrekken komende zomer, dan lopen al deze spelers het risico op nóg een jaar bankzitten. Het is uiteraard nog maar de vraag of ze daar zin in hebben: Ouwejan wilde afgelopen winter zelfs al een transfer maken en stond in de belangstelling van PSV. De transfermarkt zal later op gang komen dan gebruikelijk: durven de AZ-reserves te wachten of kiezen ze eieren voor hun geld? Als iedereen blijft, mag Slot proberen om alle spelers tevreden te houden.

AZ 2.0 al in de maak
Het AZ van de toekomst staat al in de startblokken. De club investeerde dit seizoen flink in spelers als Sugawara, Hakon Evjen en Zakaria Aboukhlal, die in de luwte klaar werden gestoomd voor het grote werk. Dani de Wit mocht zelfs als vaste basisspeler meters maken, Tijjani Reijnders deed ervaring op bij RKC Waalwijk en Albert Gudmundsson loopt ook nog rond in Alkmaar, al had de IJslander pech met de vervelende enkelblessure die hij opliep.

Met andere woorden: AZ heeft ook aan de lange termijn gedacht en hoeft geen paniekaankopen te doen als er een bepalende speler vertrekt. Zonder coronacrisis was het hele team wellicht leeggekocht, nu kan AZ misschien wel een paar bepalende spelers binnenboord houden. Vers bloed in het hart van de defensie, een paar gerichte aankopen erbij en er kan een nieuwe gooi naar de landstitel gedaan worden. Miljoenentransfers hoeven we niet te verwachten in Alkmaar: niet alleen de teruggevallen wedstrijdinkomsten, ook het herstel van het stadiondak loopt in de papieren. Huiberts zal dus creatief moeten zijn, maar dat is hem wel toevertrouwd!