'De KNVB heeft zijn eigen bekertoernooi op ongekende wijze te grabbel gegooid'

'De KNVB heeft zijn eigen bekertoernooi op ongekende wijze te grabbel gegooid'

17-06-2020 09:45
102

De KNVB heeft het eigen bekertoernooi 'op ongekende wijze' te grabbel gegooid. Dat concludeert Sjoerd Mossou in zijn column voor het Algemeen Dagblad. Volgens Mossou heeft de voetbalbond geen enkele moeite gedaan voor de finale tussen Feyenoord en FC Utrecht.

De KNVB besloot eind april dat Feyenoord volgend seizoen toetreedt tot de groepsfase van de Europa League. FC Utrecht, dat ook in de reguliere stand nét naast een Europees ticket greep, stond daardoor met lege handen. 'Van alle besluiten die de KNVB nam op 27 april van dit jaar, is het vermoedelijk de meest onderbelichte, en sowieso de meest curieuze', schrijft Mossou.

Hij begrijpt niet waarom de KNVB de bekerfinale 'moest en zou' schrappen. 'Waarom? Dat bleef nogal vaag, maar blijkbaar was de klassieke top-drie te belangrijk voor de bond. Feyenoord had nog kans op de landstitel: de zekerheid van poulefase Europa League was een handig smeermiddel, een compromis om wat rust in de tent te krijgen, want het liefst hadden de Rotterdammers het seizoen gewoon afgemaakt.'

'PSV hoefde door deze oplossing pas in de laatste Europa League-voorronde in te stromen, ondanks een zo moeizaam seizoen. Ofwel: zogenoemde 'duidelijkheid' ging eind april boven iedere denkbare sportieve afweging.'

FC Utrecht vecht het KNVB-besluit aan bij de UEFA. Vermoedelijk volgt woensdag de uitslag. 'De kans op succes voor FC Utrecht lijkt me klein, het zal van de juristen afhangen, maar hoe dan ook heeft de KNVB zijn eigen bekertoernooi op ongekende wijze te grabbel gegooid', sombert Mossou.