Update: Veronica Inside raakt tweede adverteerder kwijt na uitspraken Derksen

Update: Veronica Inside raakt tweede adverteerder kwijt na uitspraken Derksen

18-06-2020 16:23 Laatste update: 22:14
137

De oproep van bekende Nederlanders om Veronica Inside en adverteerders van het programma te boycotten, is niet aan dovemansoren gericht. Zespri laat donderdag via social media weten dat het zich terugtrekt als sponsor.

Johan Derksen zette maandag kwaad bloed met een monoloog over Akwasi, die tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam een toespraak hield over racisme en zich fel uitsprak tegen Zwarte Piet. De analist zei over de demonstraties dat hij op tv 'alleen maar schreeuwende gekkies ziet die de ruimte krijgen'. Bovendien, zo oordeelde hij, 'valt het in Nederland heel erg mee met racisme'.

Veronica en Talpa kondigden aan dat Derksen geen standje krijgt, maar meerdere BN'ers hekelen de uitspraken. Onder meer voetballers Memphis Depay en Eljero Elia lieten zich horen. Ook voor Zespri is het reden om afstand te nemen van Veronica Inside.

'Wij distantiëren ons er uitdrukkelijk van en willen niet meer adverteren rond dit programma. Deze uitspraken zijn verkeerd en in strijd met onze waarden. Zespri is als merk gericht op mensen, verbinding en inclusiviteit en we streven naar een betere wereld', zo schrijft de kiwi-producent.

Update: Ook Gillette stopt met adverteren rond de uitzendingen van Veronica Inside. Het scheermesmerk haakte twee jaar geleden al af als vaste sponsor na de transgenderrel met René van der Gijp. 'We distantiëren ons van de uitspraken die in het programma zijn gedaan en steunen geen enkele boodschap die mensen kan kwetsen op basis van hun huidskleur, geslacht, hun mening of seksuele geaardheid', meldt Gillette.

De Kamer van Koophandel (KVK) lijkt wél aan te blijven als adverteerder. "Wij hebben als adverteerder bij een zender geen invloed op of zeggenschap over de inhoud van de programma's waar onze commercial in of omheen wordt uitgezonden", zegt de KVK tegen NU.nl. Albert Heijn laat weten 'geen plaats te hebben voor discriminatie', maar lijkt voorlopig geen consequenties te verbinden aan de uitspraken van Derksen.

Gamma en SNS Bank verklaren in gesprek te willen met Veronica.