FC Utrecht staakt de strijd onder protest: Domstedelingen niet naar het CAS

FC Utrecht staakt de strijd onder protest: Domstedelingen niet naar het CAS

18-06-2020 17:40 Laatste update: 17:52
162

FC Utrecht legt zich er onder protest bij neer dat er dit seizoen geen bekerfinale meer wordt gespeeld, waarmee dus ook de kans op Europees voetbal is verkeken. De Domstedelingen stappen niet naar het CAS, zo maakt algemeen directeur Thijs van Es bekend.

De UEFA oordeelde woensdag dat de KNVB het seizoen op correcte wijze heeft afgesloten. Dat leidt tot teleurstelling bij FC Utrecht. "Wij hebben aangedrongen op constructief overleg met elkaar, om te onderzoeken of we het voor elkaar konden krijgen", zegt Van Es. "Explore all options. Tot onze teleurstelling wilde de KNVB daar niet aan meewerken. Zij stellen: in het belang van het voetbal stappen wij nu voorwaarts. En ze willen het onderwerp ook niet op de agenda van de minister zetten."

"Daardoor zitten we eigenlijk vast", concludeert Van Es. Zelfs als de UEFA nog in het voordeel van Utrecht zou beslissen, hangt de deadline van 3 augustus waarop de verdeling van de Europese tickets bekend moet zijn als een molensteen om de nek van de Domstedelingen. "Dan is er geen tijd meer om alles voor te bereiden richting de kwalificaties die eind augustus starten. Of ze zouden het besluit van de KNVB bevestigen en dan moeten wij het aanvechten bij het CAS. Dat is een jarenlang proces. We kunnen daardoor concluderen dat de bekerfinale niet meer gaat plaatsvinden. Dat is voor ons een ongelooflijk bittere pil."

Bij Utrecht leeft nog altijd het gevoel dat de bekerfinale tegen Feyenoord gespeeld had kunnen worden. "Ook als je kijkt naar de media en de publieke opinie: uit onderzoek komt naar voren dat bijna 75 procent vindt dat de bekerfinale gespeeld moet worden. Behoorlijk wat hotemetoten, zoals Louis van Gaal en Guus Hiddink, vonden het ook een gek besluit. En kijk naar België, daar is op 1 augustus de finale."

Compensatie
Utrecht krijgt nog wel een 'compensatie' van 600.000 euro. De clubs stemden daar donderdag mee in tijdens de algemene vergadering van het betaald voetbal. "We willen de clubs daar hartelijk voor bedanken en voelen ons ergens ook wel erkend. Maar het is geen compensatie', benadrukt Van Es. "Want heel eerlijk: dat de bekerfinale niet plaatsvindt, dat valt niet te compenseren. Maar het is wel fijn dat de clubs ons dit willen geven."