Gullit belt met Genee en Gijp en trekt twee conclusies: 'Erger dan ze dachten'

Gullit belt met Genee en Gijp en trekt twee conclusies: 'Erger dan ze dachten'

22-06-2020 09:14 Laatste update: 09:22
290

Ruud Gullit heeft zaterdag en zondag contact gehad met Wilfred Genee en René van der Gijp, respectievelijk presentator en vaste analist van Veronica Inside. Het programma ligt zwaar onder vuur na uitspraken van Johan Derksen.

Gullit belde afgelopen weekend met Genee en Gijp. "Daar is een conclusie uitgekomen: dat ze zich niet hebben gerealiseerd dat het erger was dan ze dachten", vertelt hij bij Rondo. "Die conclusie is er en dat hebben ze begrepen. Maar de tweede conclusie, wat ik ook gezegd heb, is dat ze teveel in zichzelf zijn gaan geloven."

"Ze hebben constant gezegd dat je mag zeggen wat je wil en er komt dan er een keer een moment dat je moet zeggen: Hm, misschien hadden we dat niet moeten zeggen. Ik zeg niet dat ze racisten zijn, ze hebben een goed programma en dat moet zo blijven."

Henk ten Cate beaamt dat de impact van Derksens opmerkingen niet onderkend zijn. "Alles gebeurt onder het mom van een grap en dan kan ik me voorstellen dat je een slip of the tongue maakt, dat je je niet realiseert wat je zegt op het moment dat je de opmerking maakt. Maar het is geen kantinepraat. Dat is al heel lang zo. Dit zijn opiniemakers, dat weten ze verdomd goed."

Ten Cate heeft zich vooral gestoord aan het feit dat racisme werd ontkend. "Het is echt ernstig, geloof me. Ik durf hier uit mijn hart te spreken: ik heb nooit de ballen gehad om er iets over te zeggen. Waarom niet? Omdat ik me alleen voelde. Ik speelde met heel weinig donkere spelers."