Derksen: En straks daar wel het Wilhelmus zingen? Joh, flikker op

Derksen: "En straks daar wel het Wilhelmus zingen? Joh, flikker op"

23-06-2020 00:02

Johan Derksen heeft maandagavond bij Veronica Inside gereageerd op de boycot van de Oranje-spelers. Vanwege een omstreden grap willen de spelers van het Nederlands elftal niet meer met Veronica Inside in gesprek. Derksen maakte een grap over rapper Akwasi, die hij met Zwarte Piet vergeleek.

Derksen kwam vervolgens onder vuur te liggen en de spelers van Oranje wensen nu niet meer met zijn tv-programma samen te werken. "Ik neem de spelers van het Nederlands elftal helemaal niet serieus. Dezelfde jongens die nu een ethisch statement maken zingen straks het Wilhelmus in Qatar", zegt Derksen bij Veronica Inside. Derksen grijpt terug naar uitspraken die Henk Ten Cate zondagavond bij Rondo deed. 

Ten Cate werkte als trainer bij Umm-Salal uit Qatar, dat in een slecht daglicht staat omdat bouwmedewerkers slecht behandeld zouden worden. "Die mensen hebben daar zelf voor gekozen", zei Ten Cate. "De zwarte slaven hebben er niet voor gekozen om een slaaf te worden. Ze zijn slaaf gemaakt. Deze mensen hebben ervoor gekozen om een slaafs leven te leiden om hun familie elders een beter leven te geven. Daarom doen ze dat."

"Ik heb bij Amnesty International opgezocht wat de definitie van een slaaf is", reageert Derksen maandagavond. "Ze worden vanuit India, Bangladesh en Pakistan daarheen gehaald omdat ze geld willen verdienen. Als ze komen moeten ze meteen hun paspoort inleveren, ze worden als beesten in barakken ondergebracht, ze moeten de hele dag in de brandende zon werken, ze krijgen vaak hun geld niet, of pas als het stadion af is, ze kunnen niet weg als ze dat willen, omdat ze hun paspoort niet hebben. Ze worden daar als slaven mishandeld. Het wordt gebagatelliseerd door de voetbalwereld, want Derksen maakt een verkeerde grap, dus: boycotten!", zegt hij gekscherend. "En straks daar wel het Wilhelmus zingen? Joh, flikker op."

Derksen heeft vaker meegemaakt dat spelers niet meer met hem willen praten en kijkt hier niet van op. "Ik heb dertig jaar bij VI gewerkt en zit hier nu 22 jaar, dus ik heb iedereen in de voetballerij wel eens op de teentjes getrapt. Ze hebben een bloedhekel aan mij. Dus ieder woord dat aanvechtbaar is, grijpen ze aan. Dat begrijp ik heel goed. Maar wat ik me niet realiseerde is dat het een social media-oorlog geworden is."

"De bedrijven die nu hun commercials terugtrekken willen zich heel politiek correct gedragen. Het is een beetje schijnheilig en laf. We kunnen ook een programma maken waarin de inhoud bepaald wordt door de adverteerders en voetballers. Daar zal de commerciële tv heel blij mee zijn, maar daar ben ik niet geschikt voor", zegt hij. "Als je een spraakmakend, onafhankelijk programma wilt maken, balanceer je soms op het randje en ga je er overheen. Zo'n grap komt ook op een verkeerd moment, denk ik."

Comments gesloten
De reactiemogelijkheid onder dit bericht is uitgeschakeld. We begrijpen dat de situatie rond Johan Derksen tot veel discussie leidt in de community, maar vanwege de grote hoeveelheid reacties is het onmogelijk om alle comments op dit moment goed te modereren. Helaas zitten er onder de reacties veel opmerkingen die wij niet tolereren. We hopen op jullie begrip en roepen iedereen op om op normale wijze te discussiëren.