Engelaar: Ik reed weg met tranen in mijn ogen, het was zo denigrerend

Engelaar: "Ik reed weg met tranen in mijn ogen, het was zo denigrerend"

23-06-2020 14:58 Laatste update: 15:28
173

Orlando Engelaar vindt het wereldwijde racismedebat 'heel pijnlijk, maar goed'. De oud-international van Oranje vertelt over zijn eigen ervaringen met racisme.

"Als er nu geen verandering komt, gebeurt het nooit meer. Ook ik ben in mijn auto talloze keren zomaar aangehouden, op een bepaald moment bijna wekelijks", zegt Engelaar in een uitgebreid interview met de Volkskrant. De oud-middenvelder kan zich een bepaald voorval nog goed herinneren. "Na een training bij FC Twente werd ik aangehouden door een politieagent op een motor, ik reed in een BMW 535."

"Ik pakte de autopapieren uit het dashboardkastje, alleen lag daar ook wat contant geld in. Hij vroeg waarom ik dat had en begon meteen te dreigen: ik wil antwoord, hoeveel geld heb je daar, ik neem je mee naar het bureau. Waarom zou ik geen contant geld bij me mogen hebben? Zoiets zou nooit zijn gebeurd bij een blanke man in diezelfde auto. Ik reed weg met tranen in mijn ogen, het was zo denigrerend, ik voelde me zo minderwaardig."

Engelaar ziet twee soorten reacties van blanke mensen in de discussie over 'white privilege'. "Een deel zegt: aha, nu snap ik het pas, ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik voordeel kreeg door mijn huidskleur. En je hebt mensen die ondanks al die voorbeelden blijven zeggen dat ze geen voordeel hebben van hun huidskleur. Misschien zijn die mensen geen openlijke racisten, ze staan niet op de tribune te roepen dat ik een aap ben, maar bij die groep zit wel een groot deel van het probleem", aldus Engelaar. "Ook in Nederland bestaat racisme, zowel openlijk als onderhuids, al blijft een bepaalde groep dat hardnekkig ontkennen. Mensen die bij sollicitaties en in andere situaties niet gelijk worden beoordeeld, dat moet gewoon verdwijnen."