Gudde haalt uit naar Overmars: Dan is zo'n lobby in Den Haag vrij kansloos

Gudde haalt uit naar Overmars: "Dan is zo'n lobby in Den Haag vrij kansloos"

24-06-2020 07:57 Laatste update: 08:12
289

KNVB-directeur Eric Gudde is kritisch op de rol van onder meer Marc Overmars (Ajax) in de discussie over het al dan niet stilleggen van de Eredivisie. Gudde zegt tegen Voetbal International dat zijn plan om de competitie uit te spelen werd gedwarsboomd.

De KNVB werkte aan een plan om de Eredivisie in juni en juli uit te spelen in lege stadions. Door de felle oproep van Overmars om de competitie stil te leggen, was Gudde kansloos in Den Haag. De directeur vindt het pijnlijk om te zien dat andere competities worden uitgespeeld. "Daar waren we in april al bang voor", zegt Gudde in VI. "Dat we vervelende beslissingen moesten nemen waarover per definitie een aantal clubs ontevreden zouden zijn, terwijl later zou blijken dat de competities gewoon uitgespeeld hadden kunnen worden."

Gudde is onder meer kritisch op het interview van Overmars, die in april in De Telegraaf een felle oproep deed voor het stilleggen van de Eredivisie. "Het heeft niet geholpen dat een aantal clubs zelf opriep te stoppen. Als iedereen rustig was gebleven, had het minder commotie gegeven dan nu het geval was. Ik zit in Den Haag te bepleiten dat we de Eredivisie willen afronden in lege stadions en dat clubs weer zo snel mogelijk aan de slag moeten, tegelijkertijd roepen de clubs in de media dat ze vanwege de gezondheidscrisis willen stoppen en duidelijkheid eisen. Dan is zo'n lobby in Den Haag natuurlijk vrij kansloos." Ook de felle tegenstand van de burgemeesters hielp niet mee, aldus de directeur.

Gudde heeft geen idee waarom de clubs op dit scenario aanstuurden. "Die vraag kunnen alleen de clubs zelf beantwoorden. In Bild, The Guardian of Marca heb ik in elk geval geen enkele clubdirecteur uit Duitsland, Engeland of Spanje horen zeggen dat de stekker direct eruit moest. Hier leek een inhoudelijke discussie bijna niet mogelijk. Toen ik in maart en april vertelde dat we het verloop van de pandemie even wilden aanzien alvorens onomkeerbare besluiten te nemen, kreeg ik bakken kritiek over me heen. Hoe kon ik nou nog aan voetballen denken? Er vielen doden!"

Overmars heeft zelf overigens geen spijt van het interview, zo vertelde hij onlangs bij AjaxTV. "Ik zou hetzelfde weer doen. Maar misschien had ik even misschien meer geduld moeten tonen, of moeten overleggen. Voor mij was dat het moment dat ik dacht: ik ben het een beetje zat. Iedereen praat erover, en niemand doet iets."