Mogelijk in augustus evenementen in Arena: 'Zijn 16,5 miljoen gezonde mensen'

Mogelijk in augustus evenementen in Arena: 'Zijn 16,5 miljoen gezonde mensen'

24-06-2020 17:15
33

Directeur Henk Markerink heeft al een beeld van hoe een bezoek aan zijn Johan Cruijff Arena er in de nabije toekomst uit kan zien. Dinsdag werd bekend dat de thuishaven van Ajax als 'proeftuin' gaat dienen in coronatijd.

De Telegraaf rept van een Arena met vijftienduizend man erin. "Doordat we weten wie hier over de vloer komt, kunnen we alles meten", vertelt Markerink aan het dagblad. "Vroeger had je pokkenbriefjes, waarop stond: 'Ik heb geen pokken'. Die gaven aan wanneer je niet besmet was. Meten is weten. Door te testen, weet je dat niemand in het stadion besmet is."

Markerink bevestigt dat er nog veel onduidelijk is. Zo moet bijvoorbeeld de stroom bezoekers die met het ov komt in goede banen worden geleid. En wat als iemand op de tribune naar de wc moet? "Heel veel moet proefondervindelijk duidelijk worden. We gaan echter merken waar de drukpunten zitten. Misschien bepalen we dan dat je in bepaalde zones mondkapjes op moet, en elders niet."

De Arena werkt samen met de autoriteiten en onderzoeksorganisatie TNO. De eerste evenementen, mogelijk in augustus al, moeten de nodige gegevens opleveren. "Stel dat je eerst 1,5 meter afstand moet houden. Zeker bij voetbalwedstrijden zitten dezelfde mensen op dezelfde stoeltjes, dus door dat een paar weken te doen, kan je monitoren wat het effect is. Juist door alles te meten, kan je zien of het goed gaat. Dan kan je naar een 1 meter 20 afstand. En zo verder."

Markerink wuift de vraag weg of het testen wel honderd procent veilig is. "Als je het de autoriteiten vraagt, geven ze je ook nooit honderd procent zekerheid dat er geen terrorisme plaatsheeft", pareert de stadiondirecteur. "Ik snap heel goed dat tot nu toe de gezondheid voorop heeft gestaan, en de overheid heeft dat goed aangepakt. Maar er zijn ook 16,5 miljoen gezonde mensen."