Ten Hag eerlijk: 'Niemand kan hem opvolgen, Frenkie de Jong ook niet'

Ten Hag eerlijk: 'Niemand kan hem opvolgen, Frenkie de Jong ook niet'

25-06-2020 12:14
89

Erik ten Hag maakt zich geen illusies na het vertrek van Hakim Ziyech naar Chelsea. 'Natuurlijk', antwoordt de Ajax-trainer op de vraag van een supporter of de automatismen in zijn ploeg nu een flinke deuk oplopen.

"Hij was heel bepalend in ons aanvalsspel", zegt Ten Hag over Ziyech in het magazine Ajax Life. "We moeten opnieuw aan automatismen werken. Zoals altijd. Niemand kan Hakim opvolgen. Daar moet je ook niet naar willen zoeken. Hij heeft zulke specifieke kwaliteiten."

"Frenkie de Jong kun je ook niet opvolgen", vervolgt hij. "Zij zijn spelers met zo'n eigen identiteit. Daar wil je een nieuwe speler niet mee belasten. Wat we wél doen, is zoeken naar creativiteit en naar spelers die in aanvallend opzicht het verschil kunnen maken. Daarnaast heeft Ajax gelukkig een aantal spelers in de opleiding die dat op termijn ook kunnen."

Ten Hag is optimistisch over volgend seizoen. De energie om een nieuw team op te bouwen is volledig aanwezig. "Als je als trainer de motivatie niet meer hebt om die doelen te willen halen, moet je helemaal stoppen met dit vak. Als ik al niet meer gemotiveerd ben, hoe krijg ik de spelers dan gemotiveerd? Dat kan niet. Daarvoor is dit trainersvak gewoon te zwaar."