Competitie-opzet KNVB: clubs moeten op verplaatsing bij regionale corona-uitbraak

Competitie-opzet KNVB: clubs moeten op verplaatsing bij regionale corona-uitbraak

26-06-2020 10:10 Laatste update: 10:18
53

Volgend seizoen zijn er in Nederland extra mogelijkheden in het competitieschema ingebouwd om afgelaste wedstrijden in te halen. Daarnaast krijgen clubs de mogelijkheid om bij een lokale corona-uitbraak hun wedstrijden elders te spelen.

De competitie is door de KNVB zo opgezet dat in bijna alle scenario's doorgespeeld kan worden. Dat is op te maken uit de informatie die op de website van de KNVB terug te vinden is. Zo is er een winterstop ingepland, maar zijn er in die periode diverse mogelijkheden om afgelaste wedstrijden uit de eerste competitiehelft in te halen. Daarnaast worden de play-offs om promotie/degradatie en om Europees voetbal ingekort en nog maar over één wedstrijd gespeeld.

Ook de Johan Cruijff Schaal wordt geschrapt en tijdens de halve finale en finale van het bekertoernooi krijgen ploegen die al uitgeschakeld zijn de mogelijkheid om duels die in de tweede seizoenshelft mogelijk geannuleerd zijn in te halen. Tenslotte heeft de KNVB ook besloten dat zondagavond 20.00 uur geen vast speelmoment wordt. Daar is te weinig draagvlak voor gevonden. Aftrappen op zaterdagmiddag om 16.30 is wel een optie.

Een opvallende nieuwe bepaling is ook dat clubs bij een regionale corona-uitbraak kunnen uitwijken naar een andere regio. Dat betekent dat als er bijvoorbeeld een uitbraak is in Brabant, dat de ploegen uit die provincie in de regio Utrecht kunnen spelen en ook trainen. Zij kunnen dan met de voltallige spelersgroep en staf daar naartoe gaan.