Gudde verrast: 'Zelf hadden wij van AZ niks gehoord, ik vond dat apart'

Gudde verrast: 'Zelf hadden wij van AZ niks gehoord, ik vond dat apart'

26-06-2020 12:21
172

Het protest van AZ bij de UEFA tegen het KNVB-besluit om het beste Champions League-ticket aan Ajax te geven, kwam als een donderslag bij heldere hemel voor Eric Gudde. De directeur betaald voetbal wist niets van de onvrede in Alkmaar.

AZ hoopte met de actie alsnog de Champions League in te gaan als nummer één van Nederland. "Gijs de Jong en ik hoorden via de UEFA dat AZ onze beslissing aanvocht", reageert Gudde in een uitgebreid interview met Voetbal International. "Zelf hadden wij van AZ niks gehoord. Ik vond dat apart."

"AZ was een van de clubs die in april snel duidelijkheid wilden", weet de KNVB-directeur. "In Nederland is het nu eenmaal zo geregeld dat doelsaldo vóór onderling resultaat gaat. Bij de UEFA zullen ze na al die brieven uit Alkmaar en Utrecht weleens hebben gedacht: Wat is er allemaal aan de hand daar in Nederland? Terwijl het vrij simpel was. Net zoals veel sectoren hebben wij te maken met overmacht. Ik snap de frustratie, maar op een gegeven moment is het wel jammer als het antwoord niet wordt geaccepteerd."

Gudde kan ook weinig met het AZ-verwijt dat de KNVB nergens op reageerde. "Het leek me logisch in die fase niet overal op te reageren. Ik wilde me niet laten beïnvloeden. We kregen tig mailtjes en brieven. Elke club heeft natuurlijk haar standpunt. Ik kon ze moeilijk allemaal gaan beantwoorden, wat moest ik melden? Door afstand te houden, wilde ik bereiken dat er niet zou worden getwijfeld aan de integriteit van mijn beslissingen."