Bondscoach Koeman: 'Idee bestond dat ik onverwoestbaar ben, dat is niet zo...'

Bondscoach Koeman: 'Idee bestond dat ik onverwoestbaar ben, dat is niet zo...'

27-06-2020 08:35
39

Ronald Koeman had voordat hij een hartinfarct kreeg al een afspraak gemaakt voor een goede controle van zijn hart, maar die werd vanwege het coronavirus uitgesteld. De bondscoach van Oranje werd begin vorige maand met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Koeman voelde zich niet goed na een stevige fietstocht. "Ja, zeg, ik ga geen rondje fietsen om halverwege koffie te drinken", zegt hij in De Telegraaf. "Maar die zondag hadden we wel wat te ver gefietst. Dik 95 kilometer en ik was bekaf. Ik ging op mijn bed zitten en voelde me niet lekker worden. Ik ging douchen, probeerde daarna even te gaan liggen maar voelde pijn in mijn borst."

"Bartina belde 112 en in recordtijd stonden die mannen van de ambulance naast me", vervolgt Koeman, die een licht hartinfarct bleek te hebben. Het is een familiekwaal aan zijn vaders kant. Enkele broers van zijn vader zijn gestorven door hartproblemen. "En mijn vader zelf ook. Na een wandeling viel hij neer op het toilet. Hij heeft nog een paar dagen in het ziekenhuis doorgebracht, maar de doktoren zeiden meteen dat het er niet goed uit zag."

Ook broer Erwin is vrijdag geopereerd, nadat hartproblemen werden ontdekt. Ronald denkt niet dat stress de problemen heeft verergerd, maar heeft daar als trainer wel meer last van dan als speler. "Als alles lekker loopt blijft het bij gezonde spanning rond wedstrijden. Gaat het slecht bij een club, zoals bij Everton toen, dan zit ik er veel meer mee."

Voor zijn hartinfarct kreeg Koeman ook al het coronavirus. "Over mij bestond altijd het idee dat ik overal tegen kan, dat ik onverwoestbaar ben. Maar dat blijkt niet zo te zijn… Ik ben niet zo ziek geworden als sommigen, maar toch had ik verhoging en was ik zo moe dat ik al om zeven uur in mijn bed lag 's avonds."