Broerse (Utrecht) knipoogt: 'Informeel lijntje uitgegooid naar vader van Robben'

Broerse (Utrecht) knipoogt: 'Informeel lijntje uitgegooid naar vader van Robben'

27-06-2020 19:34 Laatste update: 20:28
72

De terugkeer van Arjen Robben in de voetballerij verbaast Joost Broerse niets. FC Groningen meldde zaterdag dat de 36-jarige ex-international voornemens is om terug te keren als profvoetballer. Broerse speelde bij Groningen samen met Robben.

Na achttien (!) jaar keert Robben terug op het oude nest. Club en speler hadden al plannen om iets met elkaar te doen, maar dat hij daadwerkelijk weer gaat voetballen voor zijn oude liefde hadden weinig mensen verwacht. "Dat hij iets bij Groningen zou gaan doen stond in de sterren geschreven", zegt Broerse in gesprek met VoetbalPrimeur. "We hebben hem zien trainen (bij Bayern München, red.) en ik ken Hans Nijland ook goed. Dat dit eruit is gekomen verbaast me niets. Het blijft wel onverwacht, want het was wel voorbij. Maar dit maakt de cirkel wel rond als je ziet wat voor liefhebber hij is en wat voor drive hij nog heeft."

Broerse speelde van 1997 tot 2003 voor Groningen en heeft twee jaar met Robben samengespeeld. "Ik heb zijn debuut meegemaakt. Ik stond altijd linkshalf en speelde dus achter hem. Als Robben ging dribbelen kwam hij vijf man voorbij, maar raakte hij de bal soms ook net zo snel weer kwijt. Dan werkte ik weer hard om hem weer aan hem te geven. Het was een gek ventje om erbij te krijgen. Zijn stijl is nooit veranderd en ook zijn persoonlijkheid niet."

Broerse had bij Groningen al snel door dat Robben in staat was om de top te halen. Niet alleen vanwege z'n voetbalkwaliteiten, ook door z'n mentaliteit. "Ja, dat was wel duidelijk. Ook gezien z'n karakter, hij stond er heel relaxed in. Je kunt fouten maken, maar het gaat erom of je de acties blijft doen. Dat heeft hij gedaan. Het moet wel gekoppeld worden aan rendement, assists en goals."

De 36-jarige Robben heeft maar liefst vijftien seizoenen in de top van Europa gespeeld. Drie jaar bij Chelsea, twee bij Real Madrid en maar liefst tien bij Bayern München. Ook in Duitsland bleef hij het verschil maar maken. "Dat is vreselijk knap, absoluut. Hij is nog altijd heel bezeten en gedreven", zegt Broerse. "Dat heeft hem zover gebracht. Hij heeft het altijd weer op kunnen brengen om er weer te staan. Bij Bayern Munchën is het ook helemaal goedgekomen en ook bij het Nederlands elftal."

'Informeel lijntje uitgegooid naar vader van Robben'
Broerse is tegenwoordig commercieel directeur bij FC Utrecht. Hij geeft toe dat hij Robben graag in de Galgenwaard had gezien. "Dat ik informeel een lijntje naar z'n vader (Hans Robben, red.) heb uitgegooid durf ik toe te geven", zegt hij gekscherend. Broerse sprak met Robben sr. over iets anders en bracht Robben jr. met een knipoog ter sprake. "Ik denk dat iedere club in Nederland Robben wel had gewild. Niet alleen commercieel gezien, maar ook voor de PR en de Eredivisie is het mooi als dit soort spelers terugkomen naar Nederland."

Broerse vindt dat het toegejuicht moet worden als spelers terugkeren naar Nederland. Het maakt hem niet uit of Robben nu een heel seizoen in actie komt of niet. Omdat Robben een medisch dossier heeft en blessuregevoelig is bestaat de kans dat het sportief gezien geen succes wordt. "We moeten er trots op zijn dat spelers terugkeren in de Nederlandse competitie. Natuurlijk moeten er prestaties geleverd worden, maar mensen bekijken het te kritisch. Al speelt hij twee wedstrijden, dan is dat al fantastisch."

"Dit is een competitie waarin we jonge spelers opleiden. Van ervaren spelers in de kleedkamer leer je het meeste. Zij weten wat het profvoetbal inhoudt. Daarom vind ik het ook mooi. Hij kan als geen ander met z'n vak bezig zijn. Ik hoop dat hij alles speelt. Robben kennende zal hij er alles aan doen om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen." Broerse roept nogmaals op om minder kritisch te zijn. "Veel mensen zeggen dat je maar moet stoppen als je als oude speler één slechte wedstrijd speelt. Dat bedoel ik met dat we aardiger moeten zijn. Ook als je oud bent kun je slecht spelen."

De vraag is hoe vaak Robben volgend seizoen het net gaat vinden. Broerse waagt zich aan een voorspelling. "Hij zal wel een paar penalty's mogen nemen. Als hij er vijf maakt, zou het mooi zijn."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)