2008-2020 (?): twaalf spraakmakende jaren met Genee, Derksen en Van der Gijp
Het zal ongetwijfeld niemand ontgaan zijn: Johan Derksen en René van der Gijp hebben ruzie met Veronica Inside-collega Wilfred Genee. Dat is op zichzelf niets nieuws, maar deze clash is toch anders dan de gebruikelijke botsingen: het voortbestaan van het programma staat zelfs op het spel. Of kunnen de kijkcijferkanonnen ook deze storm doorstaan? De altijd spraakmakende talkshow heeft namelijk wel vaker langs de afgrond gescheerd: een reis door de tijd, langs alle hoogtepunten én relletjes.
2008
Derksen en Genee begonnen rond de eeuwwisseling al met hun samenwerking, maar het programma in de huidige vorm kreeg gestalte in 2008. RTL trok de stekker uit het toenmalige Voetbal Insite, maar de twee zorgden op eigen titel voor een doorstart. Toenmalig Voetbal International-hoofdredacteur Derksen stapte in met zijn weekblad, dat tevens naamgever van de show werd. Genee strikte de sponsoren en nam de presentatie voor zijn rekening. Van der Gijp was in het verleden al een paar keer te zien geweest bij RTL en werd de vaste sidekick. Het drietal kon voor de uitzendingen in de studio van RTL Boulevard terecht.
2009
In de loop van het eerste seizoen kwam ook Hans Kraay junior de gelederen versterken: de ideale samenstelling was gevonden, zag ook RTL. Na één jaar kreeg Voetbal International weer een eigen studio, mét publiek en een huisband onder leiding van Danny Vera. Bovendien vonden er voortaan twee uitzendingen per week plaats: niet alleen op maandag-, maar ook op vrijdagavond.
2010
De talkshow werd steeds populairder, hoewel lang niet alles pais en vree was. Verhitte discussies aan tafel waren er vrijwel wekelijks: een toespeling van Derksen op een eerdere Talpa-transfer van Genee schoot echter in het verkeerde keelgat bij de presentator. De ruzie sudderde nog even door, terwijl de tafelgasten steeds vaker tot elkaars aanwezigheid veroordeeld waren.
Tijdens het WK in Zuid-Afrika werd namelijk bijna onafgebroken tv gemaakt vanuit het Scheveningse Kurhaus: twee uitzendingen per dag, een hele maand lang. Mede doordat Oranje het tot de finale schopte, werd het experiment tegen alle verwachtingen in een groot succes. Derksen bloeide op en transformeerde van 'zeiksnor' tot publiekslieveling, Van der Gijp beleefde ook zijn landelijke doorbraak. In het najaar mocht hij zelfs naar het Televizier Gala, al moest hij de Talent Award aan Jan 'Kooijemans' Kooijman laten.
2011
Eén jaar later werd Derksen zelfs genomineerd voor de Zilveren Televizier-Ster, maar de routinier legde het af tegen Jeroen van Koningsbrugge. Derksen was op dat moment bezig met een uitzending van VI en haalde zijn schouders op over die nederlaag. Dat deed hij later die avond nog eens, wanneer de Gouden Televizier-Ring werd uitgereikt. 37 procent van de kijkers stemde op VI, topfavoriet The Voice of Holland viste achter het net en de tv-wereld was in rep en roer. Genee kon zijn geluk niet op en blies in de studio onafgebroken op zijn rolfluitje: hij had een wisselvallige carrière in Hilversum achter de rug, maar vestigde met deze uitverkiezing definitief zijn naam.
Van der Gijp was op dat moment tijdelijk van het toneel verdwenen en beleefde die historische avond vanuit huis. Het succes van de show was iets te veel van het goede geworden: de vijftienvoudig Oranje-international was naar eigen zeggen 'iets te veel bezig met René van der Gijp spelen' en werd getroffen door een burn-out. Derksen en Genee namen de honneurs waar, Kraay – toen nog in dienst bij SBS – mocht na een korte afwezigheid weer aanschuiven bij de concurrent, Jan Boskamp groeide uit tot de nieuwe publieksfavoriet en ook Wim Kieft werd een vast gezicht.
2012
In januari 2012 keerde Van der Gijp terug en mochten de mannen toewerken naar een tweede VI Oranje-sessie. Het Nederlands elftal beleefde in Oekraïne zijn slechtste toernooi in tijden, maar Genee, Derksen en van der Gijp leden daar allerminst onder: hun late night-talkshow zat constant tegen de één miljoen kijkers aan en gaf de gevestigde orde van de NOS het nakijken. Dat het boek Gijp – geschreven door huisbiograaf Michel van Egmond en vlak vóór het EK gepubliceerd – massaal verkocht werd en de NS Publieksprijs won, was dan ook weinig verrassend.
2013
VI was uitgegroeid tot een gevestigde naam in het tv-landschap en lag voortaan onder een vergrootglas. In maart 2013 domineerden Derksen en Genee dagenlang de headlines. De twee hadden een slepend conflict over toenmalig sc Heerenveen-directeur Robert Veenstra en Derksen liep zelfs woedend de studio uit tijdens een Europa League-uitzending. Het seizoen werd 'gewoon' afgemaakt en Derksen en Genee bleven voor de camera professioneel: het zou echter nog een hele tijd duren voordat ze ook achter de schermen weer een woord met elkaar wisselden.
Tijdens de zomerstop werd de ruzie bijgelegd, mede op initiatief van Van der Gijp: vlak na de start van het seizoen 2013/2014 kwam deze echter zelf in het oog van de storm terecht. De analist werd fel bekritiseerd na zijn laatdunkende uitspraken over homo's. VI moest zich vervolgens verantwoorden en maakte een speciale uitzending met John de Bever en Gerard Joling. Het rebelse talkshow-drietal nam geen blad voor de mond en maakte niet overal vrienden: FOX Sports had Eredivisie Live overgenomen en wilde aanvankelijk geen beelden meer afstaan aan VI. Dat FOX-gezicht Toine van Peperstraten vierkant werd uitgelachen na zijn vertrek bij de NOS, zal ook niet meegeholpen hebben.
2014
Het voorlopig laatste eindtoernooi met Oranje bleek ook de voorlopig laatste VI Oranje-zomer in het Kurhaus. Bondscoach Louis van Gaal werd – voorzichtig uitgedrukt – kritisch benaderd door de RTL-ploeg, maar nam revanche door Oranje naar eremetaal in Brazilië te leiden. Die negatieve teneur in Scheveningen zorgde er mede voor dat de NOS ditmaal wél de strijd om de kijkcijfers won, klonk het.
Maar dat was niet eens het grootste punt van zorg: intern knetterde het behoorlijk en de onderlinge irritaties bereikten het kookpunt. Van der Gijp gooide de lont in het kruitvat door Derksen openlijk af te vallen in een interview met Trouw; de nestor van de show reageerde met een snoeiharde column in Voetbal International, waarin hij zijn collega betitelde als 'megalomaan' en 'een patiënt die zichzelf niet is'. De VI Oranje-reeks werd afgemaakt, maar de sfeer was flink verziekt. Tijdens een mislukte lijmpoging stelde Van der Gijp zelfs voor om er helemaal mee te stoppen, viel te lezen in Van Egmonds bestseller Topshow.
2015
Directeur Marco Louwerens wist de kemphanen echter weer op één lijn te krijgen: na die bijna fatale zomer in Scheveningen gingen de drie vrolijk verder. De volgende botsing liet echter niet lang op zich wachten, al werd er ditmaal met een externe partij geclasht: Derksen had in 2013 al afscheid genomen van het blad Voetbal International, maar kwam niet lang daarna in conflict met zijn opvolgers. De VI-journalisten wilden niet meer aan de bar aanschuiven aan de bar en in het voorjaar van 2015 werd de samenwerking tussen het weekblad en de talkshow beëindigd. Het programma zou verder gaan als Voetbal Inside.
2016
De onderlinge spanningen verdwenen langzaam maar zeker, al zorgde Derksen nog wel eens voor ophef met zijn uitspraken over Marokkanen en Sylvana Simons. Aan een vierde VI Oranje-avontuur waagde men zich niet: het Oranje-loze EK in Frankrijk werd vanuit de studio in Hilversum becommentarieerd. Van der Gijp maakte toen op privégebied een zware periode door: zijn partner en moeder overleden kort na elkaar, waardoor de analist van RTL een paar uitzendingen mocht overslaan. Het leidde uiteindelijk tot het boek De wereld volgens Gijp, Van Egmonds vervolg op de eerste biografie.
2017
Het najaar van 2017 was er een van uitersten. Genee bereikte zijn volgende tv-triomf met het winnen van de Televizier-Ster, maar het programma kwam zwaar onder vuur te liggen. Een opmerking van Van der Gijp over het RTL-programma Gordon gaat trouwen – "Ik had de keuze tussen twee homo's die gingen trouwen of darten. Nou, toen heb ik lekker naar darten zitten kijken, als je het niet erg vindt. Ik had die vaselinepot weggezet" – leidde tot een manifest van tv-maakster en activiste Sunny Bergman. Zij vond de talkshow racistisch, seksistisch en homofoob en riep de adverteerders op om zich te distantiëren van het programma.
Ondertussen sluimerden er ook conflicten met RTL. De contractbesprekingen met de zender verliepen al enige tijd moeizaam, tot grote ergernis van Genee. De stemming werd er niet beter op toen Derksen fanatiek inhaakte op een vernietigende column over RTL van tv-recensente Angela de Jong. Niet lang daarna kregen de mannen 's nachts een woedende, 'in een dronken bui gemaakte' e-mail van een collega, onthulde Derksen live op tv. Later bleek dat hij doelde op 'Directeurtje' Louwerens, die in december de show zou stelen door verkleed als Sinterklaas de uitzending te verstoren.
2018
De spanningen rond VI bleven aanhouden. Het drietal verzette zich met hand en tand tegen de aantijgingen van Bergman en vooral Derksen ging er met gestrekt been in. Het programma kon nog steeds op een grote, trouwe fanschare rekenen, maar riep links en rechts steeds meer weerstand op. De boel kwam tot ontploffing nadat Van der Gijp tijdens een uitzending transformeerde in Renate van der Gijp: de analist had tijdens een reclameblok een blonde pruik en een jurk aangetrokken, als knipoog naar het tv-optreden van de Vlaamse journalist Bo van Spilbeeck, voorheen Boudewijn.
Hilversum stond wederom een paar dagen in brand, maar Van der Gijp en Derksen weigerden gas terug te nemen en dreven steeds verder af van RTL. Tijdens een Europa League-uitzending liet het drietal zich van zijn meest recalcitrante kant zien: de analyse van Sporting Portugal-Viktoria Plzen ontaardde in een melig relaas over tantramassages. Uiteindelijk volgde een spraakmakende tv-transfer: John de Mol wilde het drietal al jaren naar Talpa halen en sloeg in het diepste geheim toe. Genee, Derksen en Van der Gijp naar Veronica, gingen duizelingwekkende bedragen verdienen én kregen verrassend genoeg gezelschap van Directeurtje.
2019
De mannen mochten bovendien de Europa League voor de Champions League inruilen. Derksen moest na een onfortuinlijke val van de trap voor het eerst in zijn tv-carrière een paar uitzendingen missen, maar was op tijd hersteld voor Tottenham Hotspur-Ajax. De Amsterdammers wonnen met 0-1 en leken hard op weg naar de Champions League-finale, maar dat weerhield Derksen er niet van om een vernietigende analyse te geven. De kritiek was wederom niet van de lucht, maar verder bleef het relatief rustig.
2020
Heel even leek de vulkaan zelfs definitief gedoofd. De drie koesterden hun topsalarissen en wilden hun Veronica-contract met alle liefde en plezier uitdienen. Zelfs nadat het maatschappelijk leven stil werd gelegd door het coronavirus, bleef Veronica Inside op de buis, tot genoegen van de kijkers. Vlak voor de finish ging het echter – zoals bekend – alsnog mis: van het anti-racismeprotest in Amsterdam, de speech van Akwasi, de Zwarte Piet-grap van Derksen, de oproepen aan de adverteerders, de uitzending met Natacha Harlequin en Dries Boussatta tot de harde teksten van Derksen en Van der Gijp aan het adres van Genee.
Maar daarmee is het verhaal nog niet af. Talpa wil door met de talkshow, Genee denkt ook niet aan stoppen, maar hoe zal de tafel er binnenkort uitzien? Wordt tijdens de vakantie ook deze breuk gelijmd of mag het onafscheidelijke trio zich nu opmaken voor een vechtscheiding? Of is het stiekem één grote publiciteitsstunt? De oplettende kijker heeft Van Egmond ongetwijfeld gespot tijdens de recente interviews met de hoofdrolspelers: misschien zit er na Topshow en Inside een derde boek aan te komen. Hoe dan ook: Voetbal International/Voetbal Inside/Veronica Inside is al twaalf jaar lang spraakmakend – in positieve en negatieve zin – en dat zal het voorlopig blijven ook.
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)