Ajax haalt 'middenvelder' Kudus in huis: 'Hij heeft geen trek in die grotere club'

Ajax haalt 'middenvelder' Kudus in huis: 'Hij heeft geen trek in die grotere club'

Gepubliceerd: woensdag 15 juli 2020 om 15:00wo 15-07-2020 om 15:00

Laatste update: woensdag 15 juli 2020 om 15:10wo 15-07-2020 om 15:10

Nog even en dan mag Mohammed Kudus zich officieel speler van Ajax noemen. Het Ghanese wonderkind, die overkomt van FC Nordsjaelland, heeft de laatste twee seizoenen grote indruk gemaakt in Denemarken. VoetbalPrimeur spreekt met Ekstra Bladet-journalist Gisle Thorsen over Kudus.

Thorsen tekende dinsdagochtend voor de primeur: niet Manchester United, Everton of Borussia Mönchengladbach, maar Ajax trekt aan het langste eind voor Kudus. In Amsterdam ligt een vjfjarig contract klaar voor de negentienjarige Ghanees, die negen miljoen euro moet kosten, exclusief bonussen. Daarmee doet Ajax gouden zaken, verzekert Thorsen tegenover deze website.

"In Denemarken zijn we echt gek van hem", vertelt de Deense journalist aan VoetbalPrimeur. "Kudus is waarschijnlijk het grootste talent dat hier rondloopt. Hij heeft een geweldig seizoen achter de rug. Ik sprak onlangs met een prominente speler van een topclub en hij zei dat Kudus het op één na grootste talent is waar hij in tien jaar Superligaen tegen heeft gespeeld. Alleen Emre Mor (in 2016 voor bijna tien miljoen euro naar Borussia Dortmund, red.) was volgens hem nóg beter."

Kudus is volgens Thorsen 'zó sterk en krachtig'. "Het is praktisch onmogelijk om hem van de bal te krijgen. Hij heeft een heel laag zwaartepunt en is zeer dynamisch. Hij doet me denken aan een jonge Clarence Seedorf. Vroeger was hij een nummer 10, maar hij heeft dit seizoen ook als nummer 8 en nummer 9 gespeeld."

Een eindproduct is de Ghanese tiener nog niet. "Ik denk dat hij soms te lang blijft lopen met de bal, waardoor hij het tempo van het spel vertraagt. Hij moet zijn handelingssnelheid verhogen en leren betere beslissingen te nemen, vooral wanneer hij moet passen."

"Ik zie hem als centrale middenvelder"
Bij Nordsjaelland speelde Kudus rond de spits en scoorde hij dit seizoen 11 keer in 25 competitiewedstrijden, maar volgens Thorsen komt hij op een andere plaats nog beter tot zijn recht. "Ik zie hem als een centrale middenvelder. Hij kan wel dribbelen, maar is geen vleugelspeler voor Ajax. Hij is goed in het centrum, waar hij zijn kracht en offensieve drang kan benutten."

"Ik weet dat niemand verzekerd is van een basisplaats, maar het is duidelijk dat hij alleen naar Ajax gaat als hij vanaf dag één gaat spelen", vervolgt de Deen, die de laatste maanden regelmatig over Kudus schreef. "Ik weet dat een grotere club achter hem aanzat, maar zij wilden hem eerst een jaar verhuren. Daar had Kudus geen trek in. Hij ziet Ajax als de perfecte springplank."

Kudus lijkt positioneel niet helemaal te voldoen aan de profielschets van Marc Overmars, die volgens Voetbal International op zoek is naar een spits van Champions League-niveau. Volgens Thorsten kan Kudus echter wél al mee in het miljardenbal. "Ja, ik zou zeggen van wel. Fysiek sowieso. Hij is een beest. Maar zijn handelingssnelheid wordt de sleutel. Hij moet zich in dat opzicht aanpassen aan het hogere niveau, maar met betere spelers wordt hij ook beter."

Dat Ajax negen miljoen euro betaalt voor Kudus, begrijpt Thorsen wel. "Hij heeft de potentie om in de Premier League te spelen. Als hij goed speelt bij Ajax, zal hij voor veel meer dan negen miljoen euro worden verkocht! Deze prijs weerspiegelt de grote interesse die er voor hem is geweest."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wordt Kudus een hit bij Ajax?

Ja
81%
Nee
19%
(7394 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws