Merel van Dongen krijgt bijval met #YouCanCountOnMe: 'Ik wil hier voor vechten'

Merel van Dongen krijgt bijval met #YouCanCountOnMe: 'Ik wil hier voor vechten'

17-07-2020 22:27
156

Merel van Dongen is in de bres gesprongen voor de anonieme Premier League-voetballer die recentelijk uit de kast is gekomen. De verdedigster van Atlético Madrid en de Oranje Leeuwinnen heeft via social media de hashtag #YouCanCountOnMe in het leven geroepen.

Van Dongen heeft een relatie met de Spaanse Ana Romero, die bij Ajax en Real Betis ook haar teamgenoot was. De bewuste Premier League-speler durfde juist niet openlijk voor zijn geaardheid uit te komen, liet hij weten in zijn open brief die in The Sun werd gepubliceerd. "Ik heb een paar dingen waar ik écht voor sta en die ik wil uitdragen. Homoacceptatie in de voetbalwereld is er daar één van", aldus Van Dongen in het Algemeen Dagblad. De 27-jarige Amsterdamse was getroffen door de onthulling van de anonieme speler. "Ik dacht vooral: stel je schrijft zo'n brief, dan wil je toch vooral horen dat mensen je steunen. Dat gevoel kreeg ik te weinig."

Wedden

Meer odds

Via Twitter lanceerde ze de hashtag #YouCanCountOnMe, die inmiddels massaal rond is gegaan. "Met een hashtag wordt de discussie natuurlijk veel interactiever. Dat hij op me kan rekenen, vond ik wel de juiste formulering", verklaart Van Dongen. "Mijn actie gaat erom dat mensen voelen dat ze gesteund worden als ze hun homoseksualiteit wél kenbaar willen maken. Een manier om de wereld een stukje mooier te maken. Mannenvoetbal is een bolwerk waar dit blijkbaar niet zo gemakkelijk is."

Desondanks hoopt de kersverse Atlético Madrid-speelster dat er binnenkort een kentering zal ontstaan. "Ik snap heel goed dat het mannenvoetbal heel anders in elkaar steekt. Met een andere cultuur en geschiedenis. Met andere belangen. Maar het móet toch mogelijk zijn? Dat het ok is als je homo bent? Daar wil ik in ieder geval voor vechten", klinkt het. "Kijk, ik stel in vergelijking met écht bekende voetballers natuurlijk niet zoveel voor, maar ik besef wél dat ik een podium heb. Homoacceptatie is daarom een onderwerp waar ik me in het openbaar hard voor maak."