Grote zorgen over toekomst Heerenveen: 'De Twente-truc gaat hier niet op'

Grote zorgen over toekomst Heerenveen: 'De Twente-truc gaat hier niet op'

19-07-2020 12:31
87

Riemer van der Velde (79) maakt zich zorgen over de toekomst van sc Heerenveen. De Friese club moet de eindjes aan elkaar knopen en staat er vanwege de coronacrisis financieel helemaal slecht voor. Het wordt volgens Van der Velde 'bijzonder moeilijk'.

Van der Velde is bang voor een faillissement in het Abe Lenstra Stadion. "Ja natuurlijk! De overheid zal de gevolgen van de coronacrisis dragen. Maar de overheid zal niet het operationele verlies van de jaren ervoor - wat bij veel clubs speelt - gaan bekostigen", laat de oud-voorzitter weten in een uitgebreid interview met Voetbal International.

"Veel clubs zullen het bijzonder moeilijk krijgen, daar is Heerenveen er een van. In Twente lopen er mensen rond die een paar miljoen te verstouwen hebben. Die leggen het geld op tafel. De truc is altijd dat er daarna naar de gemeente wordt gestapt met het verhaal: Kijk eens, de club en investeerders hebben er alles aan gedaan, doen jullie nu ook wat om de club te redden? Die truc gaat bij Heerenveen niet op, dat kan niet in een dorp van dertigduizend mensen."

Een buitenlandse investeerder kan uitkomst bieden, stelt Van der Velde. "Bij ons roept iedereen: dat nooit. Als het net zo erg zou worden als bij Veendam en een Chinees of een Rus kan ons redden, dan zou ik dat niet uitsluiten. In beginsel moet de club van het volk blijven. Als dat verandert, zie je een andere betrokkenheid, van iedereen. Dat zie je bij Vitesse. Het gemak waarmee daar tien miljoen operationeel verlies wordt geaccepteerd is onbegrijpelijk."