'Dat Ajax niet volledig eigenaar is, blokkeert de ontwikkeling van de club'

'Dat Ajax niet volledig eigenaar is, blokkeert de ontwikkeling van de club'

19-07-2020 12:48
25

Andries Ulderink is terug in Nederland na een avontuur bij Ajax Cape Town. In Zuid-Afrika had de nieuwe assistent-trainer van FC Twente het naar zijn zin, maar was niet alles rozengeur en maneschijn.

Ulderink was bijna twee seizoenen hoofdtrainer van de Afrikaanse satellietclub van Ajax. "Ik was het thuiszitten na het vertrek bij Reading beu, dus het telefoontje van Marc Overmars die me polste voor Ajax Cape Town kwam als geroepen", blikt hij terug in gesprek met TC/Tubantia.

Ajax Cape Town speelt op het tweede niveau in Zuid-Afrika. "Ik heb er heel goed kunnen werken. De omstandigheden waren er prima, al is het niet te vergelijken met Engeland. Als de manager daar vindt dat een grasspriet iets naar rechts moet, dan is de grasspriet de volgende dag iets naar rechts. Het voetbal is daar in alles leidend en iedereen schikt zich naar de manager. Het is niet dat een groundsman bepaalt dat er vanwege de regen niet getraind kan worden. De manager is de boss."

Een halfjaar geleden verliet Ulderink de club via de achterdeur. "Ik heb me vanaf het begin gecommitteerd aan directeur Hans Vonk. Toen hij wegging na problemen met de Griekse eigenaar (Ari Efstathiou, red.) ben ik ook vertrokken. Er was regelmatig overleg met Ajax, maar dat ze niet volledig eigenaar zijn (51 procent, red.), blokkeert de ontwikkeling van de club."