De Heracles-prof die auditie deed bij The Voice: 'Ik zag Jamai en dacht: oh, shit'

De Heracles-prof die auditie deed bij The Voice: 'Ik zag Jamai en dacht: oh, shit'

21-07-2020 12:00
16

Het ene moment probeer je een basisplek af te dwingen bij Peter Bosz en Jan de Jonge, het andere moment sta je voor Marco Borsato, Ali B., Ilse DeLange en Trijntje Oosterhuis. Leon van Dijk was tussen 2011 en 2014 speler van Heracles Almelo en verscheen eind 2014 plotseling in The Voice of Holland. De inmiddels 28-jarige Tukker, tegenwoordig werkend aan zijn trainerscarrière en actief als hobbyzanger, vertelt er zes jaar na dato over in gesprek met VoetbalPrimeur.

Zijn Blind Audition volgde kort op een slechtnieuwsgesprek bij Heracles. Van Dijk kreeg na het seizoen '13/'14 te horen dat zijn contract niet werd verlengd: mede door hardnekkig blessureleed bleef het bij vier Eredivisie-optredens in drie seizoenen. Net op het moment dat de rechtsback op de deur klopte, sloeg het noodlot toe. "Ik had thuis tegen FC Groningen gespeeld. Vervolgens zou ik ook tegen Ajax spelen. Maar net die week raakte ik geblesseerd: ik botste tegen Matthew Amoah op, mijn hele knie was dik. Anders had ik in de Arena gespeeld."

Kort daarvoor stond Van Dijk ook in de basis tegen Go Ahead Eagles. Die wedstrijd werd echter al na twintig minuten gestaakt wegens noodweer: het restant werd later ingehaald, zonder de weer herstelde Van Dijk. "Ik had gehoopt te spelen, maar mijn concurrent Mike te Wierik was ook weer fit en kreeg de voorkeur. Van Dijk nog geblesseerd en niet in staat om te spelen, zo werd het toen gecommuniceerd. Geen fijne manier."

Jamai in Almelo
Medio 2014 liep het Heracles-hoofdstuk op zijn einde. Na het seizoen deed Van Dijk mee aan de afscheidswedstrijd van ploeggenoten Kwame Quansah en Remko Pasveer. Dat duel werd bijgewoond door niemand minder dan Idols-winnaar Jamai Loman: Van Dijk kreeg op de middenstip te horen dat hij auditie mocht doen bij The Voice. "Ik zag Jamai al en ik dacht: oh, shit... Ik wist niet of de spelers het ook wisten, maar de trainers en alle mensen op kantoor wel. Ze hadden het goed geheim gehouden."

De oud-prof speelde in zijn vrije tijd vaak op de gitaar die hij van zijn opa had gekregen: zijn zus gaf hem op voor The Voice, zonder dat hij het wist. "Anders krijg je een draai om je oren, zei ze. Toen ben ik de uitdaging aangegaan. Hoe groot is de kans dat je uiteindelijk op tv komt?" Groot genoeg, bleek na een aantal voorrondes, audities en een intakegesprek. "Je kreeg daarna steeds te horen of je door was. En ik kwam er elke keer doorheen, tot mijn stomme verbazing. En voor je het weet, mag je op die stip staan. Ik dacht: ik doe het gewoon, f*ck it."

"Het niveau was niet normaal"
Hij koos voor het nummer Story Of My Life van One Direction. Regiogenoot Ilse DeLange twijfelde even, maar drukte niet op de knop: het avontuur in Hilversum zat erop voor Van Dijk. "Had ik ook wel vrede mee, op dat moment was het meer dan terecht", geeft hij zes jaar na dato ruiterlijk toe. "Het niveau was hoog, hoor (het seizoen werd gewonnen door O'G3NE en ook Songfestival-winnaar Duncan Laurence deed mee, red.). Niet normaal."

"Het was de allereerste keer dat ik een microfoon in mijn handen had", onthult Van Dijk. "Ik had nog nooit voor publiek gezongen en dan sta je meteen voor zulke mensen... Het heeft me wel over een dood punt heen geholpen, een stukje durf en zelfvertrouwen gegeven. Als ik het weer zou moeten doen, was ik er veel gemakkelijker in geweest."

Tijdens de audities hoopte Van Dijk nog op een vervolg van zijn profcarrière. "Ik trainde toen bij de VVCS (de vereniging voor contractspelers, red.). Daar heb ik één training moeten skippen, vanwege de auditie. Het paste in de situatie waar ik toen in zat. Als ik toen bij een BVO zat met een vierjarig contract, had ik het niet gedaan." Toen hij eenmaal op tv kwam, had hij zich al bij HSC '21 gevoegd, de Derde Divisie-club uit Haaksbergen waar hij tot 2018 zou spelen. "Maar ik had op het moment van de auditie niets te verliezen, het viel zo in elkaar."

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Of de polonaise aanwezig was gisteren? 🤪💃🕺🥳

Een bericht gedeeld door Leon van Dijk (@zanger_leonvandijk) op

Trainerscarrière in de steigers
Het hoofdstuk 'The Voice' is inmiddels afgesloten voor Van Dijk, al zingt hij van tijd tot tijd nog op feesten en partijen. "Eén of twee keer per maand, hobbymatig. Superleuk om te doen." Inmiddels heeft hij zich ook op het trainersvak gestort. Een hardnekkige enkelblessure – die hem tijdens zijn profjaren ook al parten had gespeeld – maakte verder voetballen onmogelijk. Van Dijk nam vervolgens eerst het O19-elftal van HSC onder zijn hoede en is door hoofdtrainer Daniël Nijhof naar het eerste elftal gehaald, waar hij als assistent-trainer zal fungeren. "Een mooie kans die ik op mijn 28ste krijg, om terug te keren op het niveau waar ik zelf heb gespeeld."

Van Dijk wil zich bij het eerste van HSC verder ontwikkelen als trainer. "Een rentree in het profvoetbal? Haha, dat zijn dromen en die mag je altijd hebben. Maar voor nu is dit al een geweldige ervaring", reageert hij desgevraagd. "Het feit dat ik deze kans krijg, daar spreekt vertrouwen uit van de club richting mij. Dit jaar een goed seizoen draaien en mijn cursus volgen. En dan zien we wel wat de toekomst brengt."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)