Groot verschil tussen Vitesse en Ajax: 'Ideale voorbereiding duurt zes weken'

Groot verschil tussen Vitesse en Ajax: 'Ideale voorbereiding duurt zes weken'

19-07-2020 14:14
19

Hoewel op AZ na alle Eredivisie-clubs tegelijkertijd aan het nieuwe seizoen beginnen, wordt voor heel verschillende voorbereidingen gekozen. Zo is Vitesse op 1 juli van start gegaan, een maand voordat Ajax weer gaat trainen.

"Dat verschil kan te maken hebben met het moment waarop de clubs zijn gestopt met trainen", legt Egid Kiesouw, voormalig conditietrainer van Borussia Dortmund, Feyenoord, PSV en Oranje, uit aan het Algemeen Dagblad. Hoe langer de rustperiode is geweest, hoe langer de spelers nodig hebben om op niveau te komen en blessurevrij te blijven, stelt hij.

"Een voetballer leeft van explosieve prikkels", vertelt Kiesouw. "Als die lang achterwege zijn gebleven, kom je na de vakantieperiode in de problemen. Dan heeft je lichaam meer tijd nodig om zich aan te passen aan de prikkels die een speler die wedstrijdfit is veel makkelijker aankan. Globaal zou je kunnen zeggen dat een ideale voorbereiding bestaat uit twee weken waarin je eerst op omvang traint, daarna twee weken submaximaal en in week vijf en zes nog twee weken explosief."

Kiesouw benadrukt dat clubs die door het coronavirus eerder zijn gestopt, dat moeten inhalen. "Dan moet er voor die zes weken dus nog een periode worden ingelast waarin de intensiteit van de trainingen rustig wordt opgebouwd." Het verklaart waarom Ajax pas weer op 1 augustus begint. De selectie van trainer Erik ten Hag trainde door tot 11 juli en heeft straks nog zes weken voor de start van het Eredivisie-seizoen.