De 'voorgangers' van Jong Feyenoord: acht Ajacieden via KKD naar Ajax 1

De 'voorgangers' van Jong Feyenoord: acht Ajacieden via KKD naar Ajax 1

22-07-2020 13:15
68

Het was jarenlang onbespreekbaar voor Feyenoord, maar de stadionclub begint er komend seizoen tóch aan: de jacht op de voetbalpiramide. Het nieuwe O21-team van Feyenoord zal uitkomen in de nieuwe beloftencompetitie en strijdt om promotie naar de Tweede Divisie. Van daaruit kan weer de stap worden gezet naar de Keuken Kampioen Divisie: hierin zijn de Jong-teams van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht en voorheen FC Twente actief. Hoe verging het de 'voorgangers' van Feyenoord? In deel één van het VoetbalPrimeur-drieluik: Ajax.

Debuutseizoen met 52 spelers
De eerste Jong-teams stroomden in 2013 in: Ajax beet samen met PSV en FC Twente het spits af. Heel populair maakte Ajax zich aanvankelijk niet in het seizoen 2013/2014: de ene week speelde het halve eerste elftal, de andere week werd de A1 de wei in gestuurd, waardoor het woord 'competitievervalsing' al snel viel. Trainer Fons Groenendijk zette – houd je vast – 52 spelers in, van Daley Blind tot Damon Mirani, van Lesly de Sa tot Lasse Schöne en van Kenneth Vermeer tot Tobias Sana.

In latere seizoenen werden de regels aangescherpt en mochten er alleen spelers van onder de 23 opgesteld worden. Jong Ajax behoort structureel tot de top-drie als het gaat om ingezette spelers, maar kon steeds vaker beschikken over een vaste spelerskern. In het seizoen '13/'14 speelden slechts zes van de 52 spelers meer dan de helft van het totaal aantal minuten, in '16/'17 was dat elf van de 41.

Acht man doorgebroken in Ajax 1
Tijdens de voorbije zeven seizoenen waren er in totaal 48 Jong Ajax-spelers die in één seizoen meer dan de helft van het aantal minuten speelden. Acht van hen kwamen na hun Jong-tijd ook regelmatig in actie voor het eerste elftal: Andre Onana, Kenny Tete, Noussair Mazraoui, Perr Schuurs, Ryan Gravenberch, Carel Eiting, Frenkie de Jong en Lassina Traoré. Mogelijk wordt dit gezelschap uitgebreid door de huidige, veelbelovende Jong Ajax-lichting: jeugd-WK-gangers als Kenneth Taylor, Sontje Hansen, Youri Regeer en Naci Ünüvar zijn tegenwoordig op vrijdagavond te bewonderen, net als krachtpatser Brian Brobbey.

Vaclav Cerny bewandelde juist de omgekeerde weg: de kersverse FC Twente-aanwinst deed ervaring op in de toenmalige Jupiler League, leek in 2016 door te breken in Ajax 1, maar was in '18/'19 weer een vast gezicht bij Jong Ajax. Abdelhak Nouri werd in 2017 gekroond tot beste speler van de Jupiler League en leek klaar voor een doorbraak in de Eredivisie: het was hem echter niet gegund, weten we na 8 juli 2017. FC Twente-huurling Danilo Pereira, Jurgen Ekkelenkamp en Quinten Timber mochten al aan het grote werk ruiken: of zij ooit doorbreken in Ajax 1, moet na de coronacrisis blijken. Hetzelfde geldt voor doelman Dominik Kotarski.

De Ligt en Van de Beek versus Muric en Orejuela
Er zijn echter meerdere wegen die naar Rome leiden. Donny van de Beek sprokkelde tussen 2015 en 2017 zijn minuutjes bij Jong Ajax en groeide bij de hoofdmacht wél uit tot bepalende speler. Matthijs de Ligt speelde in '16/'17 net iets minder dan de helft van het totale aantal Jong Ajax-minuten: één jaar later was hij Oranje-international, Europa League-finalist én aanvoerder van Ajax 1. Riechedly Bazoer, Justin Kluivert en Sergiño Dest roken in de Jupiler League/Keuken Kampioen Divisie aan het betaald voetbal en mochten 'versneld' vlieguren maken in het eerste elftal.

Met andere woorden: Jong Ajax is vooral na 2016 een prima springplank naar Ajax 1 gebleken. De Keuken Kampioen Divisie is bovendien een ideaal podium voor jonge nieuwkomers uit binnen- en buitenland: zij kunnen in de luwte acclimatiseren en wennen aan het Ajax-spel en tegelijkertijd wedstrijdervaring op hoog niveau opdoen. Sommige spelers (Onana, Schuurs, Traoré, David Neres) hebben hier volop profijt van gehad, voor anderen (Dejan Meleg, Robert Muric, Richairo Zivkovic, Mateo Cassierra, Luis Orejuela en voorlopig ook Kjell Scherpen en Kik Pierie) liep het net iets anders.

Het kan dan ook alle kanten op met spelers van Jong Ajax: een groot aantal van hen heeft de stap naar het eerste gemaakt, anderen (Django Warmerdam, Deyovaisio Zeefuik, Leeroy Owusu, Pelle Clement, Dani de Wit) zijn elders in de Eredivisie beland en sommigen zijn totaal uit beeld geraakt. In welke voetsporen treedt de huidige Jong Ajax-generatie? In die van Onana, De Jong en Mazraoui? Of in die van Damian van Bruggen (zestig keer Jong Ajax, nu Inter Zapresic), Danny Bakker (54 keer Jong Ajax, nu VVSB), Elton Acolatse (64 keer Jong Ajax, nu Hapoel Beer Sheva) en Léon Bergsma (61 keer Jong Ajax, nu Jong AZ)?

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)