De 'voorgangers' van Jong Feyenoord: snelcursus in KKD voor Malen en Ihattaren

De 'voorgangers' van Jong Feyenoord: snelcursus in KKD voor Malen en Ihattaren

29-07-2020 12:00 Laatste update: 13:01
46

Het was jarenlang onbespreekbaar voor Feyenoord, maar de stadionclub begint er komend seizoen tóch aan: de jacht op de voetbalpiramide. Het nieuwe O21-team van Feyenoord zal uitkomen in de nieuwe beloftencompetitie en strijdt om promotie naar de Tweede Divisie. Van daaruit kan weer de stap worden gezet naar de Keuken Kampioen Divisie: hierin zijn de Jong-teams van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht en voorheen FC Twente actief. Hoe verging het de 'voorgangers' van Feyenoord? In deel twee van het VoetbalPrimeur-drieluik: PSV.

Periodetitel tijdens vuurdoop
Jong PSV behoorde net als Jong Ajax en Jong FC Twente tot de beloftenpioniers in de Eerste Divisie. Tijdens het debuutseizoen 2013/2014 pakte de ploeg van Darije Kalezic direct een periodetitel. Deze 'gouden generatie' heeft echter geen vaste basisspelers voor het eerste elftal voortgebracht. Menno Koch (Eupen), Mohamed Rayhi (Sparta), Clint Leemans (PEC Zwolle), Thomas Horsten (UNA) en Rai Vloet (Heracles Almelo) waren de spelers die de meeste minuten maakten. Ook Jorrit Hendrix, Joshua Brenet en Stanislav Manolev kwamen regelmatig in actie namens Jong PSV, maar hadden toen al meters gemaakt bij het eerste.

Ook in de seizoenen 2014/2015 en 2015/2016 bleek regelmatige speeltijd bij de Jong-ploeg geen garantie voor een doorbraak in het eerste. Jordy de Wijs pakte zijn minuutjes mee in het eerste, maar belandde via Excelsior bij Hull City. Ook voor huidig PEC Zwolle-speler Kenneth Paal bleef het bij een handvol minuten in PSV 1. Farshad Noor (Nea Salamis Famagusta, Cyprus), Sander Heesakkers (FC Eindhoven AV), Elvio van Overbeek (Glentoran), Suently Alberto (clubloos) en Augustine Loof (Balzan FC, Malta) zijn zelfs helemaal uit beeld verdwenen.

Doorstroom pas na 2016 op gang
Over het algemeen maakten juist de spelers die níét tot de vaste Jong-kern behoorden, de stap naar het eerste elftal. Steven Bergwijn kwam in twee Jupiler League-seizoenen tot respectievelijk 435 en 1564 – net iets minder dan de helft – minuten en ontwikkelde zich daarna tot vedette bij PSV, Oranje-international én Premier League-speler. Albert Gudmundsson had ook maar een handvol minuten bij Jong PSV nodig om de stap naar het eerste te maken. De IJslander wist daar echter niet door te breken en verhuisde na twaalf officiële optredens naar AZ.

Pas na het seizoen 2016/2017 bleek dat een jaartje Jong PSV ook zijn vruchten af kan werpen. De van Almere City overgenomen Pablo Rosario groeide op De Herdgang uit tot vaste waarde, maakte de stap naar PSV 1 en staat inmiddels op 97 optredens voor de hoofdmacht. Ook Sam Lammers kwam tijdens het seizoen 2016/2017 tot een respectabel aantal Jupiler League-minuten. De spits heeft inmiddels 28 wedstrijden voor PSV 1 gespeeld, maar dat waren er ongetwijfeld meer geweest als hij afgelopen zomer geen vervelende knieblessure had opgelopen.

In de daaropvolgende jaren kwamen er nóg meer talenten door, die echter geen volledig seizoen bij Jong PSV nodig hadden. Donyell Malen, Cody Gakpo, Michal Sadílek en Mohamed Ihattaren sprokkelden hun minuten in de Eerste Divisie en werden vervolgens vrijwel direct vaste waarden in de hoofdmacht. Jordan Teze en Noni Madueke behoorden ook niet tot de meest ingezette spelers bij Jong PSV, maar mogen komend seizoen voor hun kans gaan bij PSV 1.

Snelcursus voor Bergwijn, Malen en Ihattaren
De spelers die in één van de laatste drie Keuken Kampioen Divisie-seizoenen wél een vaste waarde bij Jong PSV waren: het is nog even afwachten hoe het ze zal vergaan. Armando Obispo (Vitesse), Dante Rigo en Joël Piroe (beiden Sparta) zijn net terug in Eindhoven, nadat ze elders in de Eredivisie meters hebben gemaakt. Misschien kunnen ook spelers als Tijn Daverveld, Robin Schoonbrood en Richard Ledezma binnenkort de stap maken.

Anderen kunnen we al afschrijven. Jurich Carolina mislukte bij NAC Breda en FC Den Bosch en speelt tegenwoordig in Polen. Matthias Verreth scoorde tussen 2017 en 2019 veertien keer namens Jong PSV, maar degradeerde vervolgens met het Belgische Waasland-Beveren. Marcel Ritzmaier was eerder gewogen en te licht bevonden bij het eerste en speelt nu voor Championship-club Barnsley. Steven Theunissen en Maxime Soulas vormden de voorbije twee seizoenen het fundament van de Jong PSV-defensie: Theunissen is verhuisd naar de amateurs van GVVV en wordt jeugdtrainer bij PSV, Soulas zoekt nog naar een nieuwe uitdaging.

In de jaren na 2016 is een opvallende tendens ingezet: steeds meer PSV'ers haalden via de Keuken Kampioen Divisie het eerste, maar deden dat niet na een volledig seizoen bij Jong PSV. Rosario is de enige vaste waarde van Jong PSV die ook een vaste waarde bij PSV 1 werd, Lammers, Obispo, Piroe en Rigo zouden dit voorbeeld kunnen volgen. Bergwijn, Malen, Gakpo, Sadílek en Ihattaren kregen een spoedcursus profvoetbal in de Eerste Divisie en maakten daarna furore in de Eredivisie: wellicht kunnen Teze en Madueke ook die stap maken na een handvol Keuken Kampioen Divisie-optredens.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)