Negen Premier League-rivalen meldden zich bij CAS met opvallend City-verzoek

Negen Premier League-rivalen meldden zich bij CAS met opvallend City-verzoek

28-07-2020 20:38
21

Manchester City ontsnapte vorige week aan een Europese schorsing, maar het CAS verwijt de Premier League-topclub desondanks een 'schaamteloos gebrek aan respect' in het onderzoek van de UEFA. Dat staat in de volledige uitspraak die het sporttribunaal dinsdag publiceerde.

Volgens de UEFA overtrad Manchester City de Financial Fair Play-regels, maar het CAS gaat daar slechts ten dele in mee. 'Het team vindt dat de UEFA geen ongegronde aanklachten heeft ingediend tegen City, maar gezien het geleverde bewijs kan niet de conclusie getrokken worden dat de sponsordeal een verkapte financiering van een derde partij was', klinkt het.

Betalingen van Etisalat waren volgens de eigen regels van de UEFA reeds verjaard en dat gold ook deels voor betalingen van Etihad Airways. Daarmee komt Manchester City er genadig vanaf, want het CAS hekelt de gebrekkige medewerking. Zo werden vragen van de UEFA niet beantwoord en kreeg een getuige zelfs instructies om bepaalde vragen niet te beantwoorden. Om die reden bleef een boete van tien miljoen euro wel staan.

Opvallend genoeg bemoeiden negen Premier League-clubs zich met de zaak tegen Manchester City. Arsenal, Burnley, Chelsea, Leicester, Liverpool, Manchester United, Newcastle, Tottenham en Wolverhampton wilden dat het sporttribunaal een eventueel verzoek van City - om in afwachting van de uitspraak wél Europees te mogen voetballen - zou afwijzen. Dat gebeurde al in maart 2020.

Dat verzoek van de negen clubs werd overigens niet behandeld, aangezien City nooit een dergelijke aanvraag indiende. Bovendien deed het CAS twee weken geleden al uitspraak, ruim voor de start van het nieuwe seizoen.