Didulica kampt met hoofdletsel na carrière bij Ajax en AZ: 'Beter word ik niet'

Didulica kampt met hoofdletsel na carrière bij Ajax en AZ: 'Beter word ik niet'

29-07-2020 12:22 Laatste update: 12:25
48

Het leven van Joey Didulica (43) staat letterlijk en figuurlijk op zijn kop. De voormalige keeper van Ajax en AZ heeft hersenletsel overgehouden aan zijn carrière en spreekt in een interview met de Volkskrant de hoop uit dat er wat verandert in de voetbalwereld.

Didulica liep tijdens zijn loopbaan in Nederland verschillende hersenschuddingen op, waarvan hij nooit goed herstelde. Tegenwoordig wordt zijn leven er door bepaald. "Ik heb een prachtig leven in Australië, 's ochtends zie ik door het raam dolfijnen springen in de oceaan, ik heb een geweldig gezin, schitterende keeperscarrière gehad en ben daarna ook actief gebleven. Maar het is ook zwaar door mijn hoofd", vertelt hij.

"Ik ben best bezorgd over mijn toekomst, want beter word ik niet. Word ik ook depressief en wil ik dan zelfmoord plegen zoals andere mensen met deze aandoening? Word ik jong dement?", vervolgt de oud-international van Kroatië. Negen jaar geleden moest hij stoppen. "Misschien was ik er beter aan toe geweest als er meer aandacht was voor de impact van hersenschuddingen bij voetballers."

AZ - PSV
De grootste schade werd aangericht in oktober 2006, toen Didulica tijdens AZ - PSV een bal keihard tegen zijn hoofd kreeg. De medische staf van AZ stuurde hem naar huis in plaats van naar het ziekenhuis. "Ik ben niet goed behandeld. Mijn moeder, die een medische achtergrond heeft, kon niet geloven dat ik niet in het ziekenhuis lag. 's Nachts had ik epileptische aanvallen."

Al snel stond Didulica weer op het veld. "Louis van Gaal was toen AZ-coach. Prachtige man, wereldcoach, streng karakter. Ik wilde hem niet teleurstellen. Dus ik zei: ik kan spelen, hoor, coach. Ik voelde ook de druk van de fans, de media. Je bent zo vergeten. Je voetbalcarrière is kort, ik was 29. Dus je bijt door. Terwijl ik gewoon een zware hersenschudding had opgelopen."

Didulica pleit nu voor verandering: neem de tijd bij hoofdletsel, zorg voor goede regelgeving. "Ik wil dat voetballers beter beschermd worden. Ik zou het vreselijk vinden als meer spelers overkomt, wat mij is overkomen. Bescherm spelers tegen zichzelf, want die denken alleen aan de korte termijn. Zoals ik deed. Met alle gevolgen van dien."