Arsenal ontsnapt, wint FA Cup-finale van Chelsea en gaat alsnog Europa in

Arsenal ontsnapt, wint FA Cup-finale van Chelsea en gaat alsnog Europa in

01-08-2020 20:31 Laatste update: 02-08-2020 11:38
139

Het is Arsenal gelukt om het seizoen 2019/2020 nog enigszins glans te geven. De club sleept alsnog een hoofdprijs in de wacht door in de finale van de FA Cup Chelsea te verslaan: 2-1. Pierre-Emerick Aubameyang tekende voor beide Arsenal-goals. 

Arsenal heeft een dramatisch seizoen achter de rug en dreigde door een achtste plek in de Premier League ook nog eens naast Europees voetbal te grijpen. Het winnen van de FA Cup was dus een absolute must. Niet alleen om enkele miljoenen binnen te halen, maar ook om nog iets van de internationale status te behouden. Chelsea plaatste zich dit seizoen rechtstreeks voor de Champions League.

Arsenal en Chelsea traden op volle oorlogssterkte aan. Chelsea-manager Frank Lampard koos er opnieuw voor om Kepa Arrizabalaga, de duurste doelman aller tijden, te passeren. Veteraan Willy Caballero verdedigde het doel, net als vorige week tegen Wolverhampton Wanderers.

Chelsea overdonderde Arsenal in de beginfase van de wedstrijd en kon al snel juichen. Christian Pulisic zette knap een aanval op en rondde zelf ook af na goed voorbereidend werk van Olivier Giroud en Mason Mount: 0-1. Na wat dreigende momenten van beide ploegen leek Arsenal via recordaankoop Nicolas Pépé op gelijke hoogte te komen, maar de treffer van de Fransman werd vanwege buitenspel afgekeurd. Niet veel later kon Arsenal alsnog juichen toen Cesar Azpilicueta een strafschop weggaf. Aubameyang schoot de bal vervolgens perfect binnen.

Lampard kreeg vroeg in de tweede helft een flinke tegenvaller voor z'n kiezen nadat Pulisic, een van de besten aan Chelsea-zijde, zich noodgedwongen moest laten vervangen. Voor hem kwam Pedro, die z'n laatste wedstrijd voor de club speelde. Het niveau van de eerste helft werd daarna nauwelijks nog gehaald.

Aubameyang gaf na 67 minuten spelen het startsignaal voor een bloedstollende slotfase. De Gabonees zette Arsenal knap op een 2-1 voorsprong en zette zijn ploeg op de drempel van de eerste hoofdprijs sinds 2017, toen ook de FA Cup en de Community Shield werden gewonnen. Hij stuurde Kurt Zouma het bos in en passeerde Caballero minstens net zo mooi. Na de treffer ging het van kwaad tot erger voor Chelsea, dat ook nog eens verder moest met tien man nadat Mateo Kovacic zijn tweede gele kaart kreeg.

Het verdedigen van de voorsprong was niet eenvoudig van Arsenal, maar het lukte de Londenaren wel. Chelsea was niet meer bij machte om iets aan de achterstand te doen.