'Ik was akkoord over verlenging bij Man United, maar ik wilde weer naar Nederland'

'Ik was akkoord over verlenging bij Man United, maar ik wilde weer naar Nederland'

Gepubliceerd: zondag 2 augustus 2020 om 14:03zo 02-08-2020 om 14:03

Arnold Mühren voetbalde tussen 1978 en 1985 zeven jaar in Engeland en groeide uit tot een grote meneer in de toenmalige First Division. De inmiddels 69-jarige Volendammer maakte de hoogtijdagen van Ipswich Town mee en won later de FA Cup met Manchester United.

Mühren verruilde FC Twente in 1978 voor The Tractor Boys, maar de legendarische Sir Bobby Robson de trainer was. "Ik kende dat hele Ipswich Town niet, maar Robson maakte zo'n goede en warme indruk op ons dat mijn vrouw Geer zei: alleen al voor deze man moet je hier gaan spelen!", blikt de 23-voudig Oranje-international terug in gesprek met De Telegraaf.

Mühren tekende en belandde midden in het Engelse kick and rush-geweld. Zijn debuut tegen Liverpool was dan ook niet om over naar huis te schrijven. "Dat was een drama. Ik heb in die wedstrijd drie keer de bal geraakt: bij de aftrap, een ingooi en na afloop toen ik de bal teruggaf aan de scheidsrechter. Ik dacht: nu heb ik toch wél een foutje gemaakt…" De linkspoot stapte vervolgens op Robson af, in de hoop meer voetbal in de ploeg te krijgen. "Mister Robson, als jullie het beste uit mij willen halen, dan moeten jullie me de bal geven. Anders kun je net zo goed de materiaalman opstellen."

Van Manchester United naar Ajax
Het tij zou uiteindelijk keren op Portman Road: landgenoot Frans Thijssen maakte ook de overstap, Ipswich Town groeide uit tot topclub en won in 1981 zelfs de UEFA Cup. Mühren vertrok één jaar later naar Manchester United en zou daar tot 1985 blijven. "Ik had al een akkoord over een contractverlenging met Man United, maar ik wilde eigenlijk wel naar huis." De routinier keerde terug naar het Ajax van toenmalig trainer Johan Cruijff. "Hij wist dat ik al 34 jaar was, dus hij zei: je mag twee keer per week trainen, deal? Dat kon Johan makkelijk tegen me zeggen, want hij wist toch wel dat ik elke dag trouw zou komen opdraven."

Mühren zou uiteindelijk nog tot 1989 bij Ajax spelen en deed op 37-jarige leeftijd mee aan de EK-finale van 1988. Daarin gaf hij de assist op de legendarische volley van Marco van Basten.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws