'Egoïstische influencer' Babel krijgt wind van voren: 'Er is een offensief nodig'

'Egoïstische influencer' Babel krijgt wind van voren: 'Er is een offensief nodig'

Gepubliceerd: zondag 2 augustus 2020 om 19:55zo 02-08-2020 om 19:55

Ryan Babel heeft ervan langs gekregen van Quote-hoofdredacteur, Op1-presentator en Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck. Deze wijdde een column aan de veelbesproken Instagram-post van Babel, waarin de Oranje-international te zien was met het boek Tax-Free Wealth.

Babel onderzocht de mogelijkheden om op legale wijze zo weinig mogelijk belasting te betalen en dat kwam hem op een storm van kritiek te staan, van onder andere Schimmelpenninck. Deze komt in zijn Volkskrant-column terug op de houding van Babel. 'Er is een offensief nodig tegen de egoïstische belastingboodschap van influencers als Ryan Babel', kopt hij.

Babel verdedigde zichzelf door te stellen dat hij goed om wilde gaan met zijn geld, dat hij met hard werken zelf verdiend had. Schmimmelpenninck is het daar – op zijn zachtst gezegd – niet mee eens. 'De zelfoverschatting van een voetballer wiens economische kennis zich beperkt tot de aanschaf van designertassen en in de prak te rijden sportauto's is even lachwekkend als zorgelijk', schrijft hij. 'Babel is namelijk niet de enige succesvolle jongeman die in de misvatting verkeert dat hij elke cent zelf heeft verdiend en niet schatplichtig is aan de maatschappij waar hij zijn succes aan te danken heeft.'

'Omgevingsfactoren en het simpele geluk'
Volgens Schimmelpenninck ziet Babel twee belangrijke factoren over het hoofd. 'De omgevingsfactoren en het simpele geluk worden door dit soort lieden consequent onderschat, net als het belang van de infrastructuur waarin ze zelf boven zijn komen drijven. (...) De ideologie van de selfmade man is fundamenteel problematisch; minder succesvolle mensen wordt aangepraat dat het allemaal hun eigen schuld is.'

De journalist hoopt dan ook dat er een tegenreactie zal ontstaan. "Nu deze succesvolle influencers met slagkracht hun egoïstische boodschap ook nog eens succesvol onder jongeren verspreiden, is een tegenoffensief van de overheid al helemaal hard nodig."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws