'Night of Shame' in Oostenrijk: Ried wint met 9-0 (!) en promoveert op doelsaldo

'Night of Shame' in Oostenrijk: Ried wint met 9-0 (!) en promoveert op doelsaldo

03-08-2020 11:41
71

Flinke commotie in Oostenrijk: SV Ried promoveerde op 31 juli naar de Oostenrijkse Bundesliga na een 9-0 overwinning op Floridsdorfer AC en werd daardoor op doelsaldo kampioen op het tweede niveau in het land. Bij Austria Klagenfurt, de nummer twee, denkt men aan matchfixing.

Beide teams gingen met hetzelfde puntenaantal de laatste speelronde in en moesten dus zoveel mogelijk doelpunten maken om het doelsaldo op te krikken. Klagenfurt won met 6-1 van FC Wacker, maar dat was uiteindelijk niet genoeg: Ried won namelijk met 9-0 van Floridsdorfer en kroonde zich tot kampioen in de 2. Bundesliga. Opvallend, aangezien Floridsdorfer afgelopen seizoen tot de laatste speeldag niet met een verschil van meer dan drie doelpunten verloor.

Bij Floridsdorfer zijn ze zich echter van geen kwaad bewust. "De spelers waren er duidelijk niet helemaal bij, het was een lusteloze wedstrijd", vertelt Floridsdorfer-directeur Christian Kirchengast tegen Der Standard. "Ik ben verbijsterd, maar wanneer dit vijf speelronden voor het einde gebeurt zou de commotie niet groot zijn. Dan zouden we uitgelachen worden, anders niets." Van matchfixing is volgens Kirchengast absoluut geen sprake. "Ik ben door niemand benaderd, dat kan ik zeggen. Al klopt het natuurlijk dat de uitslag er wat vreemd uitziet."

Night of Shame
Bij Austria Klagenfurt zijn ze niet blij met de laatste speelronde. Vooral de rol van de competitieorganisator, die zich vooralsnog stil blijft houden, bevalt clubeigenaar Zeljko Karajica niet. Hij is van plan de promotie van Ried aan te vechten. "Men heeft het verkeerd wanneer ze denken dat het leven op maandag gewoon verder zal gaan alsof er niets gebeurd is", aldus Karajica in gesprek met KRONE. "We zullen alle mogelijkheden bestuderen." Volgens de Klagenfurt-eigenaar gaat de vrijdagavond van de laatste speelronde de boeken in als 'De Night of Shame'.