Nederland profiteert van corona-puntentelling: Champions League-plek bijna binnen

Nederland profiteert van corona-puntentelling: Champions League-plek bijna binnen

Gepubliceerd: dinsdag 4 augustus 2020 om 11:10di 04-08-2020 om 11:10

Laatste update: dinsdag 4 augustus 2020 om 15:19di 04-08-2020 om 15:19

Woensdag is het weer zover, na 146 dagen wachten: eindelijk weer Europees voetbal! Nederland is allang klaar op het Europese podium, maar de eerste Europa League-avond na de coronacrisis is ook voor ons van belang. Sterker nog: het is woensdag al meteen D-Day. Als de resultaten bij Shakhtar Donetsk-VfL Wolfsburg en FC Kopenhagen-Basaksehir een beetje meezitten, kan Nederland meteen zijn plek in de top-tien van de UEFA-coëfficiëntenranglijst veiligstellen.

Hoe werkt de coëfficiëntenranglijst (normaal gesproken)?
Iedere Europese deelnemer verdient bij een goed resultaat punten voor zijn land. In de Champions League leveren kwalificatie voor de groepsfase en de achtste finales flinke bonussen op. Daarna krijgt een club één bonuspunt voor iedere overleefde ronde. Een overwinning en een gelijkspel leveren respectievelijk twee punten en één punt op. Dit geldt ook voor de Europa League, waar echter pas vanaf de kwartfinales extra bonussen uitgedeeld worden.

De verzamelde punten van een land worden vervolgens gedeeld door het aantal Europese vertegenwoordigers. Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en FC Utrecht haalden dit seizoen bijvoorbeeld 47 punten binnen voor Nederland. Wanneer dit puntentotaal gedeeld wordt door 5, blijft er een coëfficiënt van 9.400 over. De UEFA-ranglijst wordt bepaald door de coëfficiënten van de vijf meest recente seizoenen bij elkaar op te tellen: Nederland is dit seizoen opgeklommen naar plek 9.

De coëfficiëntenranglijst in het post-coronatijdperk
De toch al niet eenvoudige rekensom is inmiddels nóg wat complexer geworden: de UEFA heeft een alternatieve puntentelling afgekondigd voor de zogeheten 'single leg ties' in de Champions League en Europa League. Dit zijn de tweeluiken die door de coronacrisis beperkt zijn tot één ontmoeting. Bij Internazionale-Getafe, Sevilla-AS Roma en alle kwartfinale- en halve finale-wedstrijden in beide toernooien geldt: drie punten voor een overwinning, twee voor een gelijkspel en één punt voor een nederlaag.

Bij de overige tweede ronde-wedstrijden en in beide finales wordt wél gebruikt gemaakt van de 'klassieke' rekenmethode. Als Basaksehir bijvoorbeeld zijn return tegen FC Kopenhagen wint, krijgt het twee punten (coëfficiënt van 0.400). In de kwartfinale en halve finale zou het aanspraak kunnen maken op een coëfficiënt van 0.600, in de finale staat weer een coëfficiënt van 0.400 op het spel.

Wat betekent dit voor Nederland?
Voor de Eredivisie-clubs komt de nieuwe situatie niet slecht uit, integendeel zelfs: Nederland kan dit seizoen geen Europese punten meer verdienen, maar de concurrentie heeft minder gelegenheid om in te lopen. De kans op een plek in de top-tien – en dus een direct Champions League-ticket voor de Eredivisie-kampioen van 2021 – is hierdoor weer een stuk groter geworden.

De huidige middenmoot van de UEFA-ranking:
9. Nederland: 35.750 (9.400)
10. Oekraïne: 34.500 (5.600)*
11. Turkije: 33.600 (5.000)*
12. Oostenrijk: 32.925 (5.800)*
*= Dit seizoen nog actief in Europa

Alle drie de achtervolgers hebben nog één troef achter de hand – Shakhtar Donetsk, Basaksehir en LASK Linz – en deze drie clubs komen allemaal op woensdag al in actie. Oostenrijk is door de nieuwe puntentelling al uit beeld, al is de kans toch al nihil dat LASK een 0-5 nederlaag tegen Manchester United goed gaat maken.

Basaksehir en Shakhtar zijn dus de clubs om in de gaten te houden, al is de kans niet al te groot dat Nederland nog buiten de top-tien valt. Als Shakhtar met louter overwinningen de halve finale haalt, kan Oekraïne de negende plek van Nederland nog overnemen. Basaksehir zou zelfs door moeten stoten naar de finale om Turkije over Nederland heen te laten klimmen. Met andere woorden: het ziet er goed uit voor de Eredivisie-kampioen van 2021, misschien kan woensdag de vlag al uit.

Mocht Nederland alsnog tiende of zelfs elfde worden in plaats van negende, dan heeft dat allen voor de nummer twee van het aanstaande Eredivisie-seizoen gevolgen. De runner-up van de Europese nummer 9 hoeft pas in de derde Champions League-voorronde in te stromen, die van de nummer 10 start in de tweede voorronde. Tenzij de Europa League-winnaar van 2021 zich via de eigen competitie voor de Champions League plaatst, maar dat zijn zorgen voor later.

Hoe verder na dit seizoen?
En dan staat het nieuwe seizoen alweer voor de deur: AZ mag twee of drie dagen na de Champions League-finale alweer beginnen aan zijn Europese avontuur. Tegen die tijd zijn de punten van het Europese seizoen '15/'16 weggestreept. Nederland hoeft slechts 5.750 coëfficiëntpunt in te leveren en komt daarmee goed weg. Ter vergelijking: achtervolger Oekraïne raakt 9.800 coëfficiëntpunt kwijt en maakt een vrije val op de ranglijst.

De middenmoot van de UEFA-ranking vanaf 2020/2021:
8. België: 31.300
9. Nederland: 30.000
10. Oostenrijk: 29.125*
11. Turkije: 27.800*
12. Oekraïne: 25.500*
* = Dit seizoen nog actief in Europa

Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Willem II mogen in 2020/2021 de grote voorsprong op de nummer twaalf verdedigen: het ziet er dus ook voor de Eredivisie-kampioen van 2022 goed uit. De jacht op België kan bovendien geopend worden – zeker als Ajax zijn Champions League-bonus eenmaal binnen heeft – al zit er verder geen verschil tussen een achtste en negende plek. Het consolideren van een plek in de top-tien is het belangrijkst, al zou het ook geen grote ramp zijn als Nederland afzakt naar plek 11. In dat geval moet de kampioen van 2022 afwachten of de Champions League-winnaar zich ook via de eigen competitie plaatst, zoals Ajax nu moet doen.

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws