KNVB start pilot: komend seizoen voor het eerst een vrouw in eerste mannenelftal

KNVB start pilot: komend seizoen voor het eerst een vrouw in eerste mannenelftal

Gepubliceerd: dinsdag 4 augustus 2020 om 10:17di 04-08-2020 om 10:17

Laatste update: dinsdag 4 augustus 2020 om 10:48di 04-08-2020 om 10:48

De KNVB start in het seizoen 2020/2021 een opvallende pilot in samenwerking met amateurclub vv Foarut: de club uit Friesland heeft toestemming gekregen om in het eerste elftal komend seizoen een vrouw mee te laten spelen.

Het eerste elftal van vv Foarut is actief in de vierde klasse en Ellen Fokkema (19) krijgt dispensatie om volgend seizoen in het elftal mee te spelen. Mocht dit positief verlopen dan gaat de KNVB evalueren of er een goede basis is om vrouwen en mannen gemengd in categorie A te laten voetballen. Op het moment is het tot en met de O19-teams mogelijk om gemengde teams samen te stellen.

Fokkema is blij met de kans om bij de mannen mee te spelen volgend seizoen. "Fantastisch dat ik in dit team kan blijven spelen", vertelt ze in gesprek met de KNVB. "Ik speel al sinds m'n vijfde met deze jongens samen en vond het toch wel jammer dat ik volgend jaar niet meer met ze in een team zou kunnen voetballen. Vanuit de KNVB kreeg ik altijd het advies om zo lang mogelijk bij de jongens te blijven spelen, dus waarom zou het niet kunnen? Het is een hele uitdaging, maar dat prikkelt mij alleen maar meer."

Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB, geeft aan dat er elk jaar wel een dergelijk verzoek binnenkomt bij de voetbalbond. "Naar mijn mening is het bijzonder dat meiden op alle niveaus gemengd mogen voetballen, maar zodra jongens vanuit Onder 19 doorstromen naar categorie A van de mannen moeten ze verder voetballen zonder de vrouw in hun team. De KNVB staat voor diversiteit en gelijkwaardigheid."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Eredivisie

Poll

Vrouwen mee laten spelen in mannenteams bij de amateurs: een goed idee?

(1057 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws